Praha Jeruzalém

V dalším vítězství koexistence mezi různými komunitami uvnitř Izraele bude jedné z nejelitnějších jednotek IDF nyní velet drúzský důstojník.

Od: United with Israel a Algemeiner, 17. září 2020

Izraelský zpravodajský server N12 uvedl, že novým velitelem jednotky Shaldag byl jmenován podplukovník Ayoub Kyuff – člen drúzské komunity a v současnosti velitel brigády Golani.

Shaldag je elitní jednotka izraelského letectva, která se specializuje na průzkumné a speciální operace v koordinaci se vzdušnými silami. Je dobře známý svým přísným výcvikovým programem, který je také tím nejdelším v izraelské armádě.

Obecně se předpokládá, že se Shaldag podílel na izraelském zničení syrského jaderného reaktoru v roce 2007, kdy měl proniknout na syrské území a umístit tam lokalizační zařízení, které umožnilo letadlům IAF přesně zaútočit.

Samotný Kyuff v minulosti v Shaldagu sloužil a během Druhé libanonské války byl důstojníkem této jednotky. Poté byl přidělen ke Golani, kde sloužil jako velitel dvou jednotek.

Jmenovitě vedl zdlouhavé pátrání po vrahovi golanského vojáka Amita Bena Ygala, který zemřel v červnu poté, co ho během operace na Západním břehu zasáhl kamenný blok.

20.09.2020 06:52 Daniel Žingor608Zdroj: United with Israel

Klíčová slova