Praha Jeruzalém

Zmařené spiknutí s cílem zahájit útoky na diplomaty a cizince mělo být údajně pomstou za likvidaci Soleimaniho.

Autor: Elad Benari, 21.9.2020 5:57

Bahrajn zmařil spiknutí ozbrojenců podporovaných Íránem, kteří chtěli zahájit útoky na diplomaty a cizince v zemi. Ta je dnes domovem i páté flotily amerického námořnictva, informovala v neděli agentura Associated Press s odvoláním na saúdskou státní televizi a místní média.

Podrobnosti tohoto deklarovaného spiknutí zůstaly utajené, protože bahrajnské Ministerstvo vnitra a jeho státní média zatčení veřejně neoznámila.

Bahrajnští vládní představitelé, kteří jen obecně prohlásili, že zmařili plány ozbrojenců podporovaných Íránem, na žádost o další komentáře nereagovali.

Saúdská státní televizní zpráva odvysílala záběry toho, co se zdálo být policií útočící na dům se skrytým průchodem. Záběry ukazovaly útočné pušky a výbušniny, které byly zřejmě při zásahu zabaveny.

Bylo zatčeno devět podezřelých a u dalších devíti se předpokládá, že jsou v Íránu, uvedla saúdská státní televize.

Íránská státní média zprávy o zatčení Bahrajnu také odvisílala, ale žádný vládní představitel se k nim nevyjádřil. Íránská mise při OSN na žádost o komentář neodpověděla.

Místní orgány odhalili spiknutí poté, co našli na ulici výbušninu, o které se předpokládá, že měla zaútočit na  „zahraniční delegaci,“ uvedly provládní bahrajnské noviny Akhbar Al-Khaleej s odvoláním na Ministerstvo vnitra.

Ministerstvo obvinilo z podpory teroristů (Íránské národní) gardy. Teroristé prý také sledovali ropná pole a vojenské základny, uvedl deník. Rovněž plánovali atentát na bodyguardy bahrajnských představitelů, uvedly noviny.

Nebylo jasné, kdy k zmíněným zatčením a údajným spiknutím vlastně došlo, protože zpráva Akhbar Al-Khaleej odkazovala na incidenty z roku 2017.

Zpráva přichází uprostřed vystupňovaného napětí mezi Íránem a USA. Ozbrojenci údajně usilovali o pomstu za americký bezpilotní útok, který v lednu zabil íránského generála Qassema Soleimaniho.

Zpráva také přichází pár dnů poté, co Bahrajn po boku Spojených arabských emirátů, normalizoval své vztahy s Izraelem.

Bahrajnský ministr vnitra tento týden uvedl, že normalizace vztahů s Izraelem chrání zájmy Bahrajnu a posiluje jeho strategické partnerství se Spojenými státy.

21.09.2020 06:47 Daniel Žingor136Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova