Praha Jeruzalém

„Katar nyní spěchá, aby se připojil k normalizaci vztahů (s Izraelem) a Dohodě století,“ prohlásil palestinský představitel.

Autor: Baruch Yedid, TPS, 21. září 2020

Poté, co Katar přijal americkou Dohodu století jako základ pro řešení izraelsko-palestinského konfliktu, míra znepokojení v Ramalláhu raketově stoupá.

Společné páteční prohlášení USA a Kataru o strategickém dialogu vyvolalo v Palestinské samosprávě napětí a rozšiřuje se názor, že se Katar stává důležitým článkem realizace americké politiky, uvádí zdroj z Ramalláhu.

Společné prohlášení amerického ministra zahraničí Mikea Pompea a katarského ministra zahraničí Mohammeda bin Abdulrahmana Al Thaniho přichází po zdlouhavých kontaktech mezi USA a Katarem. Prohlášení obsahuje mimo jiné klauzuli, ve které Katar uznává americkou vizi jako základ pro řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

V návaznosti na zprávy o společném prohlášení a sérii memorand o porozumění, které jej doprovázejí, mluvčí Fatah M n nir Ja’ub řekl, že „Katar nyní spěchá, aby se připojil k normalizaci vztahů a Dohodě století.“

Různé palestinské frakce již katarský krok odsoudily a prohlásily, že jde o pokračování trendu „normalizace vztahů s Izraelem,“ zatímco různá média ocenila Katar jako první arabský stát, který přijal Dohodu století.

Na druhé straně mluvčí šéfa Palestiny Mahmúda Abbáse Nabil Abu Rudeina uvedl, že oficiální palestinská pozice bude zveřejněna později, zjevně v touze vyhnout se kritice Kataru, a PA zatím k této záležitosti nevydala žádné oficiální prohlášení.

Před několika týdny Abbás zakázal kritiku Kataru za jejho zapojení do mediačního úsilí mezi Izraelem a Hamásem.

Na základě kritiky ze strany Palestinců vydalo katarské Ministerstvo zahraničí prohlášení, v němž odmítlo podněcovací kampaně, a zdůraznilo, že se Katar postavil na stranu Palestinců a zdůraznil jejich právo na nezávislý stát.

Saeb Erekat, vysoký představitel OOP, tweetoval a vyjádřil uznání katarské pozici, pokud jde o potřebu „ukončit izraelskou okupaci“ a dosáhnout její nezávislosti, ale v zákulisí podle různých zdrojů vzrůstá obava, že se očekává, že se Katar připojí k dohodě s Izraelem.

Americko-katarské prohlášení, které bylo rovněž zveřejněno na webových stránkách amerického Ministerstva zahraničí, zcela ignoruje Palestinskou samosprávu a vyjadřuje znepokojení nad civilní situací v Gaze.

USA rovněž ocenily úlohu Kataru při podpoře iniciativ se Súdánem, Somálskem a jeho zapojení do řešení otázky Talibanu, ale Palestinskou samosprávu vůbec neřešily.

Toto prohlášení se rovněž zabývá dohodou Spojených států o prodeji zbraní Kataru v hodnotě 26 miliard dolarů a sérií memorand o vzdělání, kultuře, sportu, energetice, letectví a boji proti terorismu.

V této souvislosti je třeba poznamenat, že Spojené státy považují Hamas za teroristickou organizaci.

22.09.2020 06:30 Daniel Žingor521Zdroj: United with Israel

Klíčová slova