Praha Jeruzalém

Protikoronavirový kabinet bude rozhodovat o rozšířeném plánu lockdownu, který má zahrnovat uzavření poloviny podniků soukromého sektoru a uzavření synagog.

Autor: David Rosenberg, 22.9.2020 12:10

Izraelský protikoronavirový kabinet zvažuje, že bude v boji proti koronaviru požadovat uzavření všech synagog, zákaz trhů na Sukotu, omezení obchodních operací soukromého sektoru a další opatření, uvedly v úterý ráno Channel 12.

Pár minut před zasedáním koronavirového kabinetu nová zpráva odhalila řadu nových omezení, která kabinet zvážuje jako součást širšího návrhu na zpřísnění probíhajícího celonárodního lockdownu.

Plán vypracoval šéf protikoronavirového kabinetu, profesor Ronni Gamzu, který v posledních dnech vyjádřil skepsi ohledně potřeby přísnějšího lockdownu a vyzval vládu, aby počkala, než zavede silnější opatření.

Podle této zprávy by nový plán lockdownu zahrnoval úplné uzavření synagog, mimo jiné i na  Jomkippur, a zákaz pouličních shromáždění během Jomkippuru a svátku Sukot. Mikve (rituální koupele) mají být v předvečer Jom Kippur rovněž zakázány.

Nový plán by navíc výrazně omezil počet podniků, které mohou být provozovány, a omezil soukromý sektor na 50% jeho provozní kapacity.

Na Sukut by byly také uzavřeny trhy, kde se prodávají čtyři druhy plodin potřebných pro oslavu svátku Sukot.

Minulý týden ministr vnitra Aryeh Deri (Shas) slíbil, že trhy se čtyřmi druhy plodin budou označeny jako „základní podniky“, což by jim umožnilo zůstat otevřené i přes lockdown.

Před úterním jednáním protikoronavirového kabinetu profesor Gamzu řekl, že pokud se kabinet rozhodne zpřísnit uzamčení, měl by tak učinit co nejrychleji.

„Pokud je rozhodnuto o zpřísnění (lockdownu), musíme provést všechna omezení najednou, nikoli po částech,“ řekl Gamzu. „A musíme je zavést co nejrychleji.“

Mezi další možná omezení navrhovaná ministry v protikoronavirovém kabinetu patří také zákaz nočního vycházení.

Premiér Benjamin Netanjahu a ministr zdravotnictví Yuli Edelstein (Likud) prosazovali zavedení ještě větších restrikcí.

Naopak ministr financí Yisrael Katz (Likud) s novými restrikcemi nesouhlasil.

Současný lockdown je druhým lockdownem v Izraeli, byl zaveden minulý pátek odpoledne a je předběžně naplánována na tři týdny – nicméně vysocí představitelé izraelského Ministerstva zdravotnictví naznačili, že může být i prodloužen.

23.09.2020 06:23 Daniel Žingor131Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova