Praha Jeruzalém

Vedoucí představitelé Evropské unie sdělili PA, že jí odmítnou poskytnout finanční pomoc, pokud odmítne přijmout daňové příjmy vybrané Izraelem.

Od: Arutz Sheva, 8.10.2020 2:40

Vedoucí představitelé Evropské unie sdělili Palestinské samosprávě, že jí odmítnou poskytnout jakoukoli další finanční pomoc, pokud Palestinci odmítnou přijmout daňové příjmy vybrané Izraelem, řekli ve středu evropští diplomaté a izraelští představitelé Barakovi Ravidovi z Axios.

Nebývalé ultimátum je dalším důkazem toho, že frustrace z vůdců v Ramalláhu roste, a to i mezi věrnými zastánci Palestinců.

Pozadí tohoto stavu věcí je květnové prohlášení předsedy Palestinské správy Mahmúda Abbáse, že považuje všechny dohody s Izraelem a USA za neplatné a přeruší jakoukoli bezpečnostní a civilní koordinaci s Izraelem, dokud nezruší své plány na uplatnění suverenity nad Judejou a Samařím.

V rámci této nové pozice přestala Palestinská samospráva přijímat daňové příjmy ve výši 15 milionů USD měsíčně, které za ni vybírá Izrael.

Toto rozhodnutí ve spojení s pandemií přispělo k finanční krizi v oblastech Judeje a Samaří spravovaných PA. Palestinská samospráva se snažila platit platy úředníkům a příslušníkům bezpečnostních sil a přijímala půjčky od soukromých bank.

Abbás však toto rozhodnutí nezvrátil ani poté, co Izrael ustoupil od vyhlášení suverenity v rámci své normalizační dohody se SAE.

Podle Ravida se izraelští představitelé a evropští diplomaté vyjádřili, že Palestinská samospráva v posledních týdnech požádala EU – a také několik evropských zemí – o naléhavé půjčky na výplatu mezd.

EU, Francie, Německo, Velká Británie a Norsko však jasně uvedly, že nyní považují suverenitu za záležitost mimo jednací stůl, a tak by Palestinci měli přijmout příjmy ve výši 750 milionů USD, které nyní drží izraelské ministerstvo financí.

Abbas řekl, že to odmítne učinit, pokud Izrael neposkytne písemný závazek, že je plán suverenity skutečně mimo hru, s čím předseda vlády Benjamin Netanjahu nesouhlasil.

Poté, co tlak na Palestince na nižší úrovni nepřinesl ovoce, zavolal minulou středu šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell Abbásovi. Ve své výzvě zopakoval to stejné, řekli evropští diplomaté Ravidovi. Dokud Palestinci neobnoví přijímání daňových příjmů z Izraele, nebude jim EU poskytovat nové půjčky ani jinou finanční pomoc.

Borrell také vyzval Abbase, aby znovu zahájil bezpečnostní a civilní koordinaci s Izraelem, ale Abbás se vyjádřil neutrálně, uvedli diplomaté.

Jordánsko a Egypt, podle izraelských představitelů, předali Abbásovi podobné zprávy o daňových příjmech a koordinaci s Izraelem.

Abbas, poznamenává Ravid, se zatím tomuto tlaku brání, protože sází na to, že v listopadu zvítězí v amerických prezidentských volbách Joe Biden a přinese s sebou, směrem k izraelsko-palestinské otázce, zásadní změnu politiky.

08.10.2020 06:33 Daniel Žingor208Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova