Praha Jeruzalém

Poté, co povolily přelety státy Perského zálivu, připojí se k této dohodě i Jordánsko – opět to pomůže zkrátit dobu letu.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 9. října 2020

Izrael a Jordánsko ve čtvrtek podepsali novou leteckou dohodu, která umožní přelety civilních a vojenských letadel na trasách z a do Perského zálivu a Asie a připraví tak cestu ke zkrácení letových dob.

Podle oficiálního vládního prohlášení smlouva „povede k podstatným úsporám pohonných hmot, sníží emise znečišťujících látek a přispěje ke kvalitě životního prostředí“.

„Jedná se o úspěšný závěr jednání, která byla zahájena před několika lety, která ovšem byla zrychlena a dokončena až po podpisu mírové dohody se SAE a historického povolení pro izraelské lety nad Saúdskou Arábií,“ uvádí se ve společném prohlášení civilních leteckých úřadů Izraele a Jordánska.

Nadšený izraelský ministr dopravy uvedl, že doufá, že budou následovat další oznámení.

„Díky mírové dohodě se stát Izrael stále více integruje do tohoto regionu,“ uvedl ministr dopravy Miri Regev. „Otevíráme nové formy spolupráce v oblasti dopravy, obchodu a diplomacie se zeměmi, které s námi sdílejí hranice a mají podobné zájmy a společnou vizi míru v tomto regionu.“

Analytik Středního východu Emanuel Nachshon uvedl, že navzdory tomu, že Jordánsko mělo s Izraelem po celá desetiletí uzavřenu mírovou dohodu, tak v době, kdy jeho arabští sousedé bojkotovali lety z a do Izraele, nikdy nepodepsalo dohodu o otevřeném nebi.

Nachson poznamenal, že nyní, vzhledem k tomu, že Spojené arabské emiráty, Bahrajn a hlavně Saúdská Arábie již otevřely svou oblohu pro přelety směřující z a do Izraele, k tomu mají legitimitu.

„Cítí, že mají podporu. Už nejsou sami. Pokud je budou Palestinci kritizovat, pak mohou říci, že to „dělá celý arabský svět, tak proč bychom neměli i my, když máme mírovou dohodu s Izraelem už 26 let,“ řekl Nachshon pro i24 News.

11.10.2020 05:24 Daniel Žingor191Zdroj: World Israel News

Klíčová slova