Praha Jeruzalém

Rami Yihya byl najat členy synagogy ve vesnici Einav na vybudování venkovního modlitebního prostoru v době korony, trval ovšem na tom, že materiál i práci poskytne zdarma, protože je tato stavba určena pro bohoslužby.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 13. října 2020

Arabský zedník, který vydláždil otevřený prostor pro věřící v izraelské komunitě v Samaří, se rozhodl jej darovat.

Rami Yihyu z Teibehu, najali členové jemenské synagogy v Einavu, aby připravil vhodné místo, kde by se mohli modlit v době korony, kdy jsou synagogy zavřené.

Když Yihya uslyšel, že je stavba určena k modlitbě, věnoval materiál i svůj pracovní čas.

„Toto je svaté místo,“ vysvětlil při slavnostním ceremoniálu, který se konal tento týden po ukončení stavby, kde byl čestným hostem, „Bůh mi zaplatí,“ dodal.

Dále se podělil o to, že po vraždě rabína Achiada Ettingera při teroristickém útoku v březnu 2019 se přišel poklonit rodině a když viděl, že 12 dětí této rodiny spí na matracích na podlaze. Postavil jim postele a dům vymaloval.

Rodinu navštěvuje každý týden.

„Všichni jsme lidské bytosti,“ zdůraznil.

Jeho gesto Izraelci na sociálních sítích vřele uvítali.

„Uronil jsem slzu. Kéž by bylo více lidí, jako on,“ tweetoval jeden Izraelec.

„Slzy. V životě jsem už slyšel dojemné příběhy, ale nikdy jsem nezažil takový příběh o (zdánlivě) prostém člověku s citlivou myslí a dobře vyvinutým smyslem pro milost,“ napsal další.

„Lidé jako Rami jsou skutečnou nadějí na lepší svět. Pokud tu je úzká trhlina, kterou může projít naše vzájemné soužití, je to díky zedníkovi Ramimu,“ dodal.

14.10.2020 06:34 Daniel Žingor251Zdroj: United with Israel