Praha Jeruzalém

Velká Británie, Německo, Francie, Itálie a Španělsko protestují proti rozhodnutí Izraele schválit tisíce nových bytových jednotek v „osadách“ v Judeji a Samaří.

Autor: David Rosenberg, 16.10.2020 11:59

Pět evropských zemí vydalo v pátek ráno společné prohlášení odsuzující rozhodnutí Izraele schválit výstavbu tisíců nových bytových jednotek v izraelských městech v Judeji a Samaří.

Británie, Francie, Německo, Itálie a Španělsko kritizovaly Izrael za tento krok a vyjádřily „hluboké znepokojení“ a označily novou stavbu za „kontraproduktivní“ a „porušení mezinárodního práva“.

„Jsme hluboce znepokojeni rozhodnutím izraelských orgánů pokračovat v budování více než 4 900 bytových jednotek na okupovaném Západním břehu,“ uvedlo pět mocností ve společném prohlášení.

 

„Expanze osad porušuje mezinárodní právo a dále ohrožuje životaschopnost dvoustátního řešení, které by přineslo spravedlivý a trvalý mír izraelsko-palestinskému konfliktu. Je to také kontraproduktivní krok i ve světle pozitivního vývoje normalizačních dohod mezi Izraelem, Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem.“

„Jak jsme zdůraznili přímo izraelské vládě, tento krok rovněž podkopává úsilí o obnovení důvěry mezi stranami s cílem obnovit dialog. Vyzýváme proto k okamžitému zastavení výstavby sídel, jakož i zastavení vystěhovávání a demolice palestinských struktur ve východním Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu.“

„Vyzýváme k plné realizaci rezoluce Rady bezpečnosti OSN 2334 se všemi jejími ustanoveními. Zdůrazňujeme, že neuznáme žádné změny v hranicích ze dne 4. června 1967, včetně změn týkajících se Jeruzaléma, pokud se tak obě strany nedohodnou. Pozastavení plánů na anexi částí okupovaných palestinských území musí být trvalé. Vyzýváme obě strany, aby se zdržely jakýchkoli jednostranných kroků a obnovily důvěryhodný dialog i přímá jednání o všech otázkách konečného statutu.“

Izraelský výbor pro plánování, jako součást civilní správy ministerstva obrany, která spravuje oblast C v Judeji a Samaří, ve středu a ve čtvrtek schválil téměř 5 000 nových bytových jednotek pro izraelská města v Judeji a Samaří.

Rozhodnutí o vydání povolení ukončilo osmiměsíční faktické zmrazení schválení nových bytových jednotek v Judeji a Samaří.

Ve čtvrtek ozhodnutí Výboru pro plánování napadl zvláštní koordinátor OSN pro mírový proces na Blízkém východě Nickolay Mladenov.

„Nová osadnická aktivita oslabí dosažení dvoustátního řešení, které by ukončilo probíhající konflikt mezi Palestinci a Izraelci,“ uvedl Mladenov v prohlášení citovaném zpravodajskou agenturou Xinhua.

„Stavba osad je podle mezinárodního práva nezákonná a je také jednou z hlavních překážek dosažení míru v regionu,“ dodal.

17.10.2020 07:40 Daniel Žingor285Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova