Praha Jeruzalém

Budou otevřeny školy a školky pro děti do šesti let a bude povoleno navštěvovat domovy ostatních.

Od: Arutz Sheva, 18.10.2020 6:40

Od nedělního rána Izačne zrael částečně uvolňovat druhý lockdown, který byl nařízen v důsledku pandemie koronaviru.

Budou otevřeny vzdělávací instituce pro děti do šesti let, ale kvůli příliš rychlému oznámení zůstane doma asi 120 000 batolat a kojenců v centrech denní péče s dohledem. Některé místní úřady oznámily, že školky neotevřou.

Kromě toho bude Izraelcům opět povoleno cestovat více než jeden kilometr od domova a navštěvovat domovy ostatních.

V restauracích bude povoleno poskytovat služby nabídky jídla s sebou, budou otevřeny pláže a přírodní rezervace, na otevřených prostranstvích bude povoleno shromažďování až 20 osob a v uzavřených prostorách až deset osob.

Koronavirový kabinet zdůraznil, že uvolňování opatření může být zastaveno v kterékoli fázi, v závislosti na vývoji (pandemie). Pokud týdenní průměr nových případů překročí 2 000, lockdown by mohl být znova zpřísněn.

V sobotu večer před uvolněním lockdownu uspořádal premiér Benjamin Netanjahu tiskovou konferenci.

„Rozhodnutí nařídit lockdown bylo správné. Jsem rád, že jsem na tom trval i tentokrát; tento lockdown zafungoval. Měli jsme 8 000 nových případů a byli jsme na cestě k 10 000 a více denně. Nyní jsme pod 1 500. Mezi testovanými jsme měli 15% pozitivních; dnes je to 4,5%,“ uvedl.

 

„Chci vám, občané Izraele, poděkovat za spolupráci, protože bez vás by se to nepodařilo. Rozhodl každý z vás. Ale říkám jednu věc, tentokrát budeme uvolňovat opatrně. Lockdoown ukončujeme podle plánu, který stanovili odborníci na zdravotnictví a ministerstvo zdravotnictví. Máme plán a podle něj jsme postupovali ve všech bodech, jak pro ultraortodoxní veřejnost, tak i „červená“ města, přesně, jak bylo určeno. Nesouhlasil jsem se žádnými změnami ani ústupky a doufám, že je tento plán skutečně správný. DošŠli jsme k prvnímu cíli, k první fázi.“

„Zítra nebo pozítří svolám koronavirový kabinet a rozhodneme o další budoucnosti. Je však důležité dodržovat pravidla. Pokud budeme všichni dodržovat pravidla, jsem si jistý, že to bude fungovat. Další věc, kterou jsem řekl, je, že pokud se bude zdát, že to nefunguje, pokud se bude zdát, že se vracíme zpátky, nezbude nám nic jiného, ​​než znovu zpřísnit restrikce.“

„Nakonec bych chtěl zdůraznit, že si myslím, že  dnes máme důvod k optimismu. Řekl jsem, že už vidím přední společnosti postupující ve vývoji vakcíny. Už jste slyšeli o společnosti Pfizer. Nyní máme důvod k optimismu, dokonce i k optimismu, který je o něco méně opatrný. Pracujeme na získání těchto vakcín pro Stát Izrael. Vidíme konec, ale musíme ho dosáhnout a udělat to spolu. Žádám vás tedy, abyste dodržovali pravidla, nosili roušky a udržovali distanc. Budeme postupovat společně a koronavirus překonáme,“ uzavřel Netanjahu.

 

18.10.2020 06:54 Daniel Žingor131Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova