Praha Jeruzalém

Stav Saeba Erekata, který onemocněl koronavirem, se v posledních hodinách zhoršil a bude převezen do nemocnice Hadassah.

Autor: Orli Harari, 18.10.2020 15:00

Stav vysokého představitele Palestinské samosprávy 65-letého Saeba Erekata, který onemocněl koronavirem, se v posledních hodinách zhoršil.

Palestinská samospráva předložila Izraeli žádost o jeho přesun z Jericha na urgentní péči do nemocnice Hadassah Ein Kerem na izraelském území. Izrael žádosti vyhověl a pokusí se mu zachránit život.

Erekat je poté, co utrpěl plicní fibrózu a dokonce v roce 2017 podstoupil ve Spojených státech transplantaci plic, ve vysoce rizikové skupině.

V listopadu 2010 napsal Erekat pochvalný dopis Ahmadovi Saadatovi, plánovači vraždy ministra Rehavama Zeeviho, za kterého se v úterý bude konat státní vzpomínková bohoslužba.

„Píšu vám, můj drahý bratře, abych vyjádřil své nejvřelejší pocity solidarity a bratrství … Okupace sleduje politiku útlaku a ponížení vůči vám (vězňům) a to popíráním vašich úspěchů. Projevili jste postoj, ve kterém padlo mnoho šáhidů a který se stal legendou.“ Po pochvale Saadata mu Erekat napsal: „Náš milovaný, temnota vězení skončí. Věříme, že se brzy setkáme a budeme oslavovat vítězství a osvobození a svobodu pro všechny vězně.“

V prosinci 2015 uskutečnil u rodiny teroristy, který provedl střelecký útok na síly IDF a patřil ke zpravodajské službě Palestinské samosprávy, kondolenční návštěvu.

19.10.2020 05:43 Daniel Žingor192Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova