Praha Jeruzalém

Íránské ministerstvo zahraničí říká, že Súdán výměnou za to, že ho Washington odstranil ze seznamu státních sponzorů terorismu, zaplatil výkupné.

Od: Arutz Sheva, 25.10.2020 2:43

V sobotu Íránské ministerstvo zahraničí tvrdě zkritizovalo Súdán za souhlas s normalizací vztahů s Izraelem a prohlásilo, že obchod zprostředkovaný USA je „falešný“ a obvinilo Chartúm ze zaplacení výkupného výměnou za to, že ho Washington odstranil ze seznamu státních sponzorů terorismu.

„Zaplaťte dostatečné výkupné, zavřete oči před zločiny proti Palestincům a budete vyřazeni z tzv. Černé listiny „terorismu“ ,“ uvedlo ministerstvo podle agentury Reuters ve svém tweetu v angličtině. „Ten seznam je samozřejmě falešný, stejně jako boj USA proti terorismu.Hanebnost.“

V pátek americký prezident Donald Trump oznámil, že se Súdán a Izrael dohodli na normalizaci vztahů.

„Stát Izrael a Súdánská republika se dohodly na uzavření míru. Je to mír na Blízkém východě bez krveprolití,“ uvedl během hovoru s premiérem Benjaminem Netanjahuem, prezidentem Rady panovníka generálem Abdelem Fattahem al-Burhanem a civilním vůdcem a súdánským premiérem Abdallou Hamdokem.

Trumpovo oznámení přišlo krátce poté, co oficiálně vyškrtl Súdán ze seznamu národů, které sponzorují a financují terorismus.

Tento krok mnozí považovali za krok k normalizaci vztahů mezi Súdánem a Izraelem.

Označení Súdánu jako státního sponzora terorismu z roku 1993 se datuje od jpřevratu Omara al-Bašíra a přechodné vládě v Chartúmu to znesnadnilo přístup k naléhavě potřebnému oddlužení a financování ze zahraničí.

Během Bašírový éry kotvily v přístavu v Súdánu pravidelně íránské válečné lodě, které Chartúm popisoval jako „rutinní“ návštěvy.

25.10.2020 05:24 Daniel Žingor110Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova