Praha Jeruzalém

Šéf IAEA řekl, že Írán začal v důsledku výbuchu v Natanzu budovat podzemní montážní závod odstředivek.

Autor: Elad Benari, 28.10.2020 6:16

Inspektoři organizace OSN pro atomovou energii – Mezinárodní agentury pro atomovou energii – potvrdili, že poté, co během léta explodovala předchozí továrna, což Teherán nazval sabotážním útokem, začal budovat další montážní závod na centrifugy, uvedl v úterý šéf agentury pro Associated Press.

Írán rovněž pokračuje v hromadění většího množství nízko obohaceného uranu, ale nezdá se, že by měl dostatečné množství na výrobu zbraně, uvedl generální ředitel IAEA Rafael Grossi.

Po červencové explozi v jaderném areálu v Natanzu Teherán uvedl, že v horách v okolí této oblasti vybuduje novou, bezpečnější strukturu. Satelitní snímky Natanzu analyzované odborníky dosud nezjistily žádné zjevné známky výstavby v této lokalitě centrální íránské provincie Isfahán.

„Začali, ale není to dokončeno,“ řekl Grossi agentuře AP. „Je to dlouhý proces.“

Neposkytl, ale další podrobnosti s tím, že jde o „důvěrné informace“.

Íránská mise při OSN na žádost o komentář nereagovala.

2. července Írán ohlásil „incident“ v komplexu Natanz, uvedl však, že nezpůsobil žádné ztráty a nezastavil obohacovací práce v zařízení.

Nejmenovaný blízkovýchodní zpravodajský představitel později pro The New York Times řekl, že za útok, který byl podle něj proveden pomocí silné bomby, je odpovědný Izrael. Izrael se k této zprávě nijak nevyjádřil.

Člen výboru pro národní bezpečnost íránského parlamentu nedávno uvedl, že výbuch v Natanzu byl způsoben „narušením bezpečnosti“.

V komentáři k jaderné dohodě mezi Íránem a západními mocnostmi z roku 2015 řekl Grossi, že Írán nadále umožňuje inspektorům IAEA plný přístup ke svým jaderným zařízením, včetně Natanzu, i když v reakci na odstoupení USA od dohody stabilně překračuje limity dohody.

Agentura ve své nejnovější zprávě o Íránu uvedla, že zásoba obohaceného uranu v Islámské republice nyní dosahuje více než desetinásobku limitu stanoveného v jaderné dohodě se světovými mocnostmi z roku 2015.

Limit byl stanoven na 300 kilogramů (661 liber) obohaceného uranu v konkrétní složené formě, což odpovídá 202,8 kg uranu, zatímco íránská zásoba v září činila více než 2 105 kg.

V příští zprávě, která má být předložene v příštích týdnech, Grossi řekl: „Stále vidíme stejný trend, jaký jsme viděli doposud.“

Podle současného hodnocení IAEA Írán v současné době nedisponuje „významným množstvím“ uranu – definovaným agenturou jako dostatečné k výrobě bomby – uvedl Grossi.

„V tuto chvíli nejsem v kontaktu se svými inspektory, ale po paměti bych to neřekl,“ uvedl.

28.10.2020 06:29 Daniel Žingor109Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova