Praha Jeruzalém

Český parlament vyzývá EU, aby zakázala vojenské i politické křídlo Hizballáhu jako teroristy.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 28. října 2020

Česká republika se řídila příkladem jiných zemí a celé libanonské šíitské hnutí Hizballáh klasifikovala jako teroristickou organizaci, která ohrožuje všechny demokracie, uvedla v úterý Česká tisková agentura ČTK.

„Poslanecká sněmovna vyzývá vládu, aby na úrovni Evropské unie prosazovala opuštění konceptu rozdělení Hizballáhu na dvě části a jeho úplné zařazení na seznam teroristických organizací,“ uvádí se v usnesení českého parlamentu.

V roce 2013 zařadili ministři zahraničních věcí Evropské unie na evropský seznam teroristických organizací pouze vojenské křídlo hnutí.

Rozhodnutí vyzvalo vládu, aby požadovala, aby EU rovněž přestala rozlišovat mezi rozdělením Hizballáhu na politickou a vojenskou část, uvádí se ve zprávě.

Čeští zákonodárci rovněž vyzvali svou vládu, aby usilovala o potlačení vlivu Hizballáhu ve světě s cílem posílit mezinárodní bezpečnost. Usnesení uvádí, že rozhodnutí „není nepřátelským činem vůči libanonskému lidu a že má zájem na zachování partnerství s Libanonskou republikou.“

„Hizballáh je jako celek považován za teroristickou skupinu ve Spojených státech, Kanadě, Velké Británii, Nizozemsku, Argentině, Paraguay, Kolumbii, ale dokonce i v Lize arabských států a dalších zemích … naposledy rozhodnutí parlamentů Německa a Rakouska,“ uvedla poslankyně za Občanskou demokratickou stranu Jana Černochová.

Izraelský ministr zahraničí Gabi Ashkenazi toto rozhodnutí pochválil a označil Českou republiku za přítele Izraele.

„Děkuji členům parlamentu za toto důležité rozhodnutí a doufám, že se to projeví v dalších krocích,“ řekl Ashkenazi. „Český parlament ve svém usnesení rozhodl, že je Hizballáh teroristická organizace, která podkopává stabilitu na Středním východě a všude představuje hrozbu pro demokracie.“

Ashkenazi poznamenal, že český krok přišel jen několik dní poté, co Estonsko oznámilo zákaz vstupu agentů Hizballáhu na své území a minulý týden se rozhodla také Guatemala označit Hizballáh za teroristickou organizaci.

Podle izraelského ministerstva zahraničí se v uplynulém roce a půl připojilo 12 dalších zemí k seznamu států, které vnímají politické i vojenské křídlo Hizballáhu jako teroristy.

30.10.2020 07:05 Daniel Žingor631Zdroj: World Israel News

Klíčová slova