Praha Jeruzalém

Izraelské letectvo vzdává hold Seanovi Connerymu a zveřejnilo jeho fotografií z roku 1967 po boku legendárního velitele IAF.

Autor: Benjamin Kerstein, The Algemeiner, 2. listopadu 2020

Izraelské letectvo vzdalo v sobotu poctu zesnulému siru Seanovi Connerymu, legendárnímu herci, který zemřel 31. října ve věku 90 let.

Connery, který v 60. letech vystřelil na mezinárodní scénu jako ikonický superšpión James Bond a později získal Oscara za roli ve filmu The Untouchables, navštívil Izrael v roce 1967 a byl vyfotografován s tehdejším šéfem IAF Motti Hodem.

Na počest Conneryho zveřejnila IAF na Twitteru fotografii Conneryho a Hoda s tím, že oba muži stáli vedle zajatého iráckého bitevníku označeného slavným kódem Jamese Bonda 007.

Hod, který sloužil jako šéf letectva během Šestidenní války v roce 1967, velel tomu, co asi je největším dosavadním úspěchem IAF – preventivnímu úderu na egyptské letectvo, který zahájil válku, zničil egyptské útočné letectvo a poskytl IDF svobodu pro své operace na zemi.

Mnoho historiků považuje tento úder za klíč k rychlému vítězství Izraele nad arabskými armádami shromážděnými na jeho hranicích.

03.11.2020 05:32 Daniel Žingor175Zdroj: United with Israel