Praha Jeruzalém

Zpráva říká, že ačkoli by Jeruzalém upřednostňoval vítězství Trumpa, představa Joe Bidena v Bílém domě pro ně není noční můrou.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 5. listopadu 2020

Podle zpráv Channel 12 News ze čtvrtečního rána se izraelští vládní představitelé připravují na vítězství Bidena.

Tato zpráva říká, že by sice Jeruzalém byl raději, kdyby vyhrál Trump, Joe Biden v Bílém domě pro ně ovšem není noční můrou.

S odvoláním na skutečnost, že je Biden umírněný a není součástí extrémní levice Demokratické strany, shrnují zdroje celkový pocit v Jeruzalémě jako „mohlo to být horší“.

Jejich hlavním předpokladem je, že Senát zůstane v rukou republikánů, což dá premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi „zelenou“, aby ovlivňpval americká zahraničně politická rozhodnutí týkající se Izraele, uvádí Channel 12.

Zatímco konečné sestavení Senátu zůstává neznámé, protože několik kol ještě nebylo dobojováno, demokratické naděje na jeho převzetí se zmenšují.

Prohlášení na Bidenově oficiálním webu deklaruje jeho „vytrvalou podporu Izraele“.

„Vytrvalá podpora Izraele ze strany Joe Bidena a jeho odhodlání chránit izraelskou bezpečnost a posilovat partnerství našich dvou národů je hluboce osobní a prolíná se celou jeho kariérou,“ píše se na jeho stránkách.

„Biden zápasil, aby se postavil proti delegitimizaci Izraele, ať už v mezinárodních organizacích nebo bojkotům BDS tady doma.“

Biden však také vyjádřil zájem o oživení íránské jaderné dohody, což je vyhlídka, která izraelské vládní představitele znervózňuje.

Bývalý izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon ve čtvrtek ráno pro Army Radio řekl, že „Izrael musí být vděčný prezidentu Trumpovi a nyní si musí zvyknout na to, že převezme vládu Biden.“

„Věci se nám budou zhoršovat a to v několika důležitých otázkách,“ řekl. „Biden chce například obnovit íránskou jadernou dohodu. A na mezinárodní sféře budeme muset objasňovat své pozice v mnoha oblastech, kde dříve byly jednoduše akceptovány.“

Poslanec Tzvi Hauser, šéf Výboru pro obranu a zahraniční věci Knessetu, ve čtvrtek ráno pro Kan Bet řekl: „Bez ohledu na konečné výsledky, jakmile budou k dispozici, je jedna věc jistá – Izrael bude mít v Bílém domě dobrého přítele.“

„I když budoucí administrativa obnoví íránskou jadernou dohodu, bude to z našeho pohledu stále lepší než ta předchozí dohoda,“ řekl.

Minulý týden Bidenova viceprezidentka Kamala Harris slíbila Arab American News, že znovu otevře misi OOP ve Washingtonu, D.C. a v případě zvolení obnoví okamžitou pomoc Palestincům. „Budeme také proti anexi a rozšířování osad,“ dodala.

06.11.2020 05:24 Daniel Žingor389Zdroj: World Israel News

Klíčová slova