Praha Jeruzalém

Více než 1 000 rodin má zájem o nové město pro 500 rodin, navzdory tomu, že bude v oblasti v dosahu raket. „Skvělý den pro stát Izrael,“ říká Netanjahu.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 9. listopadu 2020

Premiér Benjamin Netanjahu v neděli oznámil, že Izrael zahájí výstavbu nového města v oblasti Negevu hraničícího s pásmem Gazy – první tamní komunitou za poslední desetiletí.

Vznikne nová komunita Hanun s 500 rodinami v oblasti Regionální rady Sdot Negev, východně od Kibucu Sa’ad a asi 6 kilometrů od hranice s Gazou.

„Je to skvělý den pro stát Izrael. Budujeme novou komunitu v oblasti sousedící s pásmem Gazy,“ uvedl Netanjahu na setkání s předsedou regionální rady Sdot Negev Tamirem Idanem.

 

„Toto je zpráva pro ty doma i venku. Čelíme nepřátelům, kteří nás chtějí vykořenit, a já dávám najevo, že nejen že nejsme vykořeněni, ale také sázíme, stavíme a produkujeme. To je veliká věc – to je podstata sionismu,“ řekl Netanjahu.

Oblast Sdot Negev patří mezi regionální rady hraničící s Gazou, na které neustále útočí rakety a zápalné balóny odpálené teroristy v Gaze.

„Je to slavnostní den pro stát Izrael obecně a zvláště pro oblast sousedící s pásmem Gazy,“ řekl Idan a připomněl Netanjahuovi pochybnosti, které měl, když se před šesti lety setkali, aby navrhli novou komunitu.

„Vzpomínám si na toto setkání,“ řekl Idan Netanjahuovi a připomněl předsedovi vlády, „řekl jsi mi: „Myslíš si, že přijdou?“ Řekl jsem ti „Pojďme to udělat“ a ty jsi odpověděl „Pojďme to udělat.“ Dnes, šest let poté, tu stojíme.“

Idan pochválil rozhodnutí vlády a uvedl, že překrašuje stranické hranice, protože od války v Gaze v roce 2014 vzrostl počet obyvatel oblasti sousedící s pásmem Gazy o 30%.

„Všechny komunity jsou plné a prosperující. Lidé se mě ptají: „Co za tím je?“. Říkám jim: „Komunita, vzdělání, síla, sionismus a pomoc.“ Tyto věci k nám přivádějí celý Izrael,“ řekl Idan a dodal, že ještě předtím, než se první buldozery zaboří do země, má seznam čekatelů s více než 1000 rodinami, které již kontaktovaly regionální radu.

Regionální rada Sdot Negev (Gaza), založená v roce 1951 a pokrývá 117 kilometrů čtverečních půdy nacházející se mezi Beer Shevou a Aškelonem s populací 12 000 obyvatel ve 12 farmářských komunitách (mošavech), dvou malých městech a dva kibucech.

Pokud jde o demografické údaje, populace je ve srovnání se zbytkem země mladá – přibližně 40% populace je mladší 18 let.

10.11.2020 05:34 Daniel Žingor209Zdroj: United with Israel

Klíčová slova