Praha Jeruzalém

Hamas je pobouřen rozhodnutím UNRWA nevyplácet plné platy pracovníků a varuje před poškozováním „palestinských uprchlíků“.

Autor: Dalit Halevi, 12.11.2020 4:42

Hamás ve středu tvrdě odmítl rozhodnutí UNRWA, agentury OSN pro „palestinské uprchlíky“, vyplácet v listopadu a prosinci pouze část platů pracovníků UNRWA v pásmu Gazy.

Hamás ve svém prohlášení deklaroval, že finanční krize v UNRWA je umělá a vychází z „politických důvodů zaměřených na smetení problému uprchlíků ze stolu a likvidaci UNRWA. Tento finanční problém nesmí jít na úkor uprchlíků a služeb, které jsou jim poskytovány.“

Hamás také varoval, že jakékoli poškozování uprchlíků bude mít vážné důsledky na stabilitu a bezpečnost v regionu.

Organizace ovládající Gazu uvedla, že „problém uprchlíků je jádrem konfliktu a neměl by tu být umožněn žádný nátlak, ale spíše by měla být přijata opatření k navrácení uprchlíků do svých domovů, ze kterých byli vyhoštěni, a k zajištění jejich náhrady.“

UNRWA v pondělí uvedla, že nemá prostředky na výplatu plných listopadových platů, ale je přesvědčena, že administrativa nově zvoleného amerického prezidenta Joea Bidena tuto podporu obnoví.

Organizace UNRWA, která byla založena v roce 1949, poskytuje pomoc více než třem milionům z pěti milionů registrovaných „palestinských uprchlíků“ v Jordánsku, Libanonu, Sýrii a na územích přidělených Palestinské samosprávě.

USA, které byly největším přispěvatelem UNRWA, v roce 2018 snížily financování této agentury o 300 milionů USD, ta požádala další země, aby jí pomohly tuto mezeru zaplnit.

UNRWA je také proslulá svými antiizraelskými aktivitami. Během protiteroristické operace Protective Edge v roce 2014 byly rakety Hamasu objeveny uvnitř školní budovy provozované UNRWA.

Dále byla na klinice UNRWA odpálena nastražená bobba, která zabila tři vojáky IDF. Kromě obrovského množství výbušnin ukrytých ve prostorách kliniky vyšlo najevo, že tato budova stála na vrcholu desítek teroristických tunelů, což ukazuje, jak je UNRWA s Hamásem úzce propojena.

12.11.2020 06:26 Daniel Žingor134Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova