Praha Jeruzalém

Bývalý poradce pro národní bezpečnost H.R.McMaster varuje Bidena před opětovným připojením se k íránské jaderné dohodě: Byla by to opravdu velká chyba.

Od: Arutz Sheva, 13. listopadu 2020 6:06

Bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost, generál H.R. McMaster v rozhovoru pro Fox News varoval, že Izrael, pokud vyhodnotí Írán jako hrozbu, může na něj zaútočit, a to i v posledních dnech Trumpovy administrativy.

McMaster v rozhovoru uvedl, že se Izrael řídí Beginovou doktrínou „což znamená, že neakceptuje žádný nepřátelský stát, který má nejničivější zbraně na Zemi.“

„Beginova doktrína“ je pojmenována po bývalém premiérovi Menachemovi Beginovi, který dal v roce 1981 zelenou izraelskému úderu na jaderný reaktor v Osiraku v Iráku.

McMaster také zmínil izraelské útoky na jaderné zbraně v Sýrii v roce 2007.

„Vracíme zpátky k obdobím z roku 2006, kdy jsme viděli, že se Írán blíží k prahové hodnotě k získáví jaderných zbraní, a napětí se stupňovalo, a IDF se v tom okamžiku chystala jednat,“ řekl. „To je, myslím, jeden z důvodů, kdy kvůli rostoucímu napětí Írán řekl, ach ano, rádi bychom vyjednávali a hned, protože protiíránské sankce začaly bolet a IDF, myslím, zvažuje zásah.“

McMaster také varoval nově zvoleného prezidenta Joea Bidena, aby se po svém nástupu do funkce nepřipojil k íránské jaderné dohodě z roku 2015.

Trump odstoupil od dohody v květnu 2018 a znovu Íránu uložil sankce, ale Biden naznačil, že se bude snažit dohodu obnovit.

McMaster uvedl, že dohoda z roku 2015, kterou s teheránským režimem uzavřel tehdejší ministr zahraničí John Kerry, nezohlednila „nepřátelskou ideologii“ íránské vlády a 40 let „válek v zastoupení“, které Írán proti Americe vedl.

„Tyto obrovské peníze, které Íránu po podepsání dohody a uvolnění sankcí šly… co s těmi penězi udělali?“ Ptal se McMaster rétoricky. „Ve snaze postavit armádu na hranicích s Izraelem je použili k vystupňování sektářského násilí v celém regionu.“

„Byla by opravdu velká chyba vrátit čas zpět do roku 2016 a tuto jadernou dohodu vzkřísit,“ dodal. „Íránská jaderná dohoda byla politická katastrofa maskovaná jako diplomatický triumf.“

13.11.2020 06:07 Daniel Žingor220Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova