Praha Jeruzalém

Směrem k Ašdodu byly vystřeleny dvě rakety. Obyvatelé v oblasti Gush Dan hlásili zvuk výbuchu. IDF útočí na cíle Hamasu v Gaze.

Od: Arutz Sheva, 15. listopadu 2020 5:29

V noci na neděli ve 2:00 se v Palmachimu a severní průmyslové oblasti v Ašdodu rozezněly poplašné sirény.

IDF potvrdila, že byly z pásma Gazy na izraelské území vypáleny dvě rakety. První poplach v oblasti Ašdodu nespustila – nebylo to zapotřebí. Druhé odpálení ovšem rudý poplach ve městě Ašdod a v oblasti Shfela aktivovalo.

„V souladu s poostupy byla aktivována protivzdušná obrana Izraele,“ uvádí prohlášení IDF.

Ašdodská samospráva potvrdila, že se v její severní průmyslové zóně opravdu rozezněly sirény, uvedla však, že v samotném městě žádná raketa nevybuchla.

Krátce před poplachem hlásili obyvatelé města Aškelonu, že slyšeli výbuchy a pozorovali sestřelení raket na obloze. V této oblasti nebyl poplach vyhlášen.

Výbuch a aktivaci systému Iron Dome navíc ohlásili obyvatelé oblasti Gush Dan ve středním Izraeli.

Doposud nebyla hlášena žádná zranění ani poškození.

V reakci na raketovou palbu zaútočily stíhačky, vrtulníky a tanky IDF na podzemní infrastrukturu a vojenské pozice teroristické organizace Hamas v Gaze.

„IDF průběžně vyhodnocuje situaci a rozhodně jedná proti jakémukoli pokusu o teroristickou činnost vůči občanům Státu Izrael a porušení jeho suverenity,“ uvedl ve svém prohlášení mluvčí IDF.

Dvě rakety směrem byly z Gazy na Izrael odpáleny i na konci října. Jedna z nich byla zachycena systémem Iron Dome a druhá explodovala na otevřeném prostranství. Nedošlo k žádným fyzickým zraněním ani škodám.

IDF reagovala úderem na vojenské cíle Hamásu v Gaze.

Sobotní noční raketová palba a vysoká pohotovost IDF na jihu přichází v době výročí likvidace vysoce postaveného teroristy Islámského džihádu Baha Abu al-Ata, která proběhla přesně před rokem.

15.11.2020 06:46 Daniel Žingor154Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova