Praha Jeruzalém

Palestinská samospráva obnoví vazby a bezpečnostní koordinaci s Izraelem – ta byla přerušena v květnu kvůli plánům na vyhlášení suverenity.

Od: Arutz Sheva, 17. listopadu 2020 18:53

Palestinská samospráva v úterý oznámila, že obnoví příjem daňových příjmů z Izraele a obnoví další vazby, které byly přerušeny v květnu na protest proti plánu uplatnit izraelskou suverenitu nad částmi Judeje a Samaří.

Oznámil to vysoký představitel PA, ministr pro občanské záležitosti a vztahy s Izraelem Hassain al-Sheikh po písemných a ústních prohlášeních Izraele a uvedl, že je vázán minulými dohodami.

„Ve světle mezinárodních kontaktů Mahmúda Abbáse … a vzhledem k písemným i ústním závazkům, které jsme od Izraelců obdrželi, obnovíme vztahy tam, kde byly před 19. květnem 2020,“ uvedl al-Šajch.

Toto oznámení znamená obnovení bezpečnostní koordinace mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou a obnovení převodu peněz z daní vybraných Izraelem ve prospěch Palestinské správy.

Plány vyhlášení suverenity byly ze strany Izraele odloženy na neurčito – poté, co izraelská vláda v září podepsala Abrahamské dohody se Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem.

19.11.2020 05:55 Daniel Žingor77Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova