Praha Jeruzalém

Předseda vlády oznámil regionálním radám na hranicích s Gazou, tvrdě zasaženými raketami a zápalnými bombami, balíček pomoci.

Od: World Israel News, 22. listopadu 2020

Premiér Benjamin Netanjahu v neděli slíbil izraelským městům hraničících s pásmem Gazy balíček finanční pomoci v hodnotě 1 miliardy šekelů (335 milionů dolarů).

Na videokonferenci s šéfy a starosty místních regionálních rad Netanjahu uvedl, že je vládním záměrem posílení odolnosti civilistů ve městě Sderot a v komunitách sousedících s pásmem Gazy. Tyto oblasti jsou po léta tvrdě zasahovány teroristickými raketami a nově i zápalnými balónky vypouštěnými z Gazy.

„Plán zahrnuje … daňové výhody a slevy na dani z nemovitostí, vytváří motor růstu, jako je rozvoj odvětví zemědělství, podporuje sociální služby, posiluje osobní bezpečnost a investuje do vzdělávání a rozvoje infrastruktury,“ uvedl Netanjahu ve svém prohlášení.

Začátkem tohoto měsíce oznámila vláda své  plány na výstavbu nového města Hanun v oblasti Negev hraničící s pásmem Gazy – první novou komunitu za poslední desetiletí, která má na územích východně od Kibucu Sa’ad a asi šest kilometrů od hranice s Gazou pojmout asi 500 rodin. V té době nazval Netanjahu toto nové město „zprávou… našim nepřátelům, kteří nás chtějí vykořenit, a my jim dáváme najevo, že nejen že nejsme vykořeněni, ale také sadíme, stavíme a produkujeme.“

Netanjahu dále uvedl, že má vláda v úmyslu během tohoto týdne oznámit pomoc také městu Aškelon, které bylo nedávno zasaženo několika teroristickými raketami.

„Podle toho, co vidíme, roste jak v oblasti sousedící s pásmem Gazy, tak v Aškelonu poptávka po nových domovech. Lidé tu chtějí přijít a žít, a to i do nových komunit. Myslím, že to mluví za vše,“ uvedl Netanjahu.

Tím, že Hamas podporovaný Íránem převzal během krvavého vojenského puče v roce 2007 nad pásmem Gazy kontrolu, jsou od té doby regiony sousedící s ním vystaveny zvýšeným útokům raket, zápalných balónů a teroristických tunelů.

I když může izraelský jih, protože hraničí s Gazou ovládanou Hamásem, být očima vnějšího pozorovatele považován za místo nebezpečné k životu, sestavují se na možnost bydlení v nových městech či komunitách pořadníky.

„Všechny tyto komunity jsou plné a prosperující. Lidé se mě ptají „Co je za tím?“ A já jim říkám „komunita, vzdělání, síla, sionismus a pomoc.“ Toto k nám přivádí celý Izrael,“ uvedl na začátku tohoto měsíce předseda regionální rady Sdot Negev Tamir Idan s tím, že ještě před zahájením stavebních prací má pořadník s více jak 1 000 rodinami, které se chtějí do Hanunu přestěhovat.

23.11.2020 06:30 Daniel Žingor98Zdroj: World Israel News

Klíčová slova