Praha Jeruzalém

Při bombovém útoku zaměřeném na nově vybudované pozice, byli zabiti afghánští a iráčtí proiránští milicionáři.

Autor: Aryeh Savir, TPS, 22. listopadu 2020

Nálet izraelských vzdušných sil (IAF) v noci na sobotu v Al-Bukamalu zabil 15 ozbrojenců podporovaných Íránem, informovala v neděli Syrská organizace na obranu lidských práv (SOHR).

SOHR uvedla, že letadla, o nichž se „věří, že jsou izraelská“, zasáhla íránské cíle na hranici Sýrie s Irákem.

Při bombovém útoku, který se zaměřil na nově postavené pozice, byli zabiti afghánští a iráčtí proiránští milicionáři. Při útoku byly také zničeny tyto dvě nové pozice a motorová vozidla.

Izrael se ke zprávám nijak nevyjádřil.

Hraniční přechod Al-Bukamal s Irákem byl postaven, aby sloužil jako pozemní most mezi Íránem, Libanonem a Středozemním mořem, což představuje novou hrozbu pro bezpečnost Izraele.

Írán se už rutinně pokouší vyzbrojovat libanonskou teroristickou organizaci Hizballáh pokročilými zbraněmi. Izrael odhalil a zmařil několik pokusů Íránu předat tyto pokročilé zbraně Hizballáhu a nový přechod by mohl představovat novou výzvu tomuto izraelskému úsilí.

Nový hraniční přechod mezi Sýrií a Irákem je pro Írán strategicky důležitý, protože jeho trasa umožňuje Íránu posílat síly, zásoby a zbraně přes Irák do Sýrie a odtud do Libanonu.

Íránci vylepšují přechod Al-Bukamal. S ohledem na strategický zájem Íránu sehrály Hizballáh a šíitské milice sponzorované Íránem důležitou roli při převzetí kontroly nad Al-Bukamalem od Islámského státu v listopadu 2017. Přechod byl uveden do provozu bezprostředně po jeho převzetí.

24.11.2020 06:32 Daniel Žingor156Zdroj: United with Israel

Klíčová slova