Praha Jeruzalém

Palestinský představitel tvrdí, že dokud je Trump stále ve funkci„rizika“ zůstávají a odmítá upřesnit  ústupky, které by Palestinci mohli udělat, aby obnovili financování ze strany USA.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 24. listopadu 2020

Vysoký palestinský představitel prohlásil, že palestinské vedení dosáhlo dohody s administrativou nově zvoleného prezidenta Joe Bidena, informovaly v úterý noviny Asharq Al-Awsat.

V rozhovoru pro oficiální palestinský rozhlas zástupce šéfa Fatahu Mahmúd al-Aloul uvedl, že porozumění souvisí s opatřeními, která je třeba přijmout na politické úrovni a ve vztazích s Izraelem, neposkytl však žádné podrobnosti.

„S ohledem na rizika směrem od současné americké vlády nebudeme spěchat, abychom podrobně hodnotili toto porozumění a rozebírali ho,“ uvedl al-Aloul a dodal, že palestinské vedení sleduje rozhodnutí, která prezident Trump udělá, ještě než Biden 20. ledna složí přísahu.

Al-Aloul rovněž uvedl, že Palestinci budou pracovat na „konfrontaci pokusů zlikvidovat palestinskou věc“, dokud bude Trump ve funkci, uvádí se ve zprávě. Palestinští vůdci tiše zuří, že dvě arabské země opustily předchozí arabskou politiku odmítání uznání Izraele, dokud nebude vytvořen palestinský stát.

Palestinské vedení veřejně nekomentovalo zprávy, že premiér Benjamin Netanjahu v neděli odletěl do Saúdské Arábie na tajné setkání se saúdskoarabským korunním princem Mohammedem Bin Salmanem. Palestinci se totiž obávají, že Saúdská Arábie, jejíž vůdci ostře kritizují palestinské vedení, také naváže s Izraelem diplomatické vztahy a jejich věc opustí.

Bezprostředně po prezidentských volbách v USA bylo oznámeno, že se palestinští představitelé v čele s Mahmúdem Abbásem obrátili na Bidena, aby se pokusili obnovit vztahy, které přerušili poté, co Trump přerušil americké financování Palestincům a nařídil uzavřít kancelář OOP ve Washingtonu.

Izraelské Kan News uvedly, že Abbás poslal Bidenovu týmu několik vzkazů s tím, že Palestinci budou připraveni provést zásadní změny své politiky, například revizi palestinských učebnic (v reakci na obvinění, že obsahují podněcování proti Izraeli) a změny financování svého programu „pay for slay“, v jehož rámci Palestinská samospráva pravidelné vyplácí stipendia rodinám odsouzených teroristů, včetně těch, kteří se podíleli na vraždách Izraelců.

Palestinská samospráva na oplátku očekává, že Bidenova vláda obnoví své financování – zejména Agentuře OSN pro pomoc a práci (UNRWA), která je významným zaměstnavatelem; umožní znovuotevření kanceláře OOP ve Washingtonu a znovu otevře americký konzulát na východní straně Jeruzaléma, který Trump uzavřel, takže všechny žádosti o víza musely projít americkým velvyslanectvím v Jeruzalémě.

Po zřejmém Bidenově vítězství nad Trumpem PA minulý týden oznámila, že obnovuje bezpečnostní koordinaci s Izraelem a přijímání daňových výběrů ze strany Izraele.

25.11.2020 06:14 Daniel Žingor111Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova