Praha Jeruzalém

Někteří ze studentů také přiznali, že souhlasili s provedením střeleckých útoků na izraelské civilisty a jednotky IDF v této oblasti.

Autor: Lilach Shoval, Israel Hayom, JNS, 24. listopadu 2020

Na univerzitě Birzeit poblíž Ramalláhu bylo zatčeno pět studentů. Stalo se tak za jejich roli v systému převodu peněz Hamasu ve společné operaci operací izraelských obranných sil a bezpečnostní agentury Shin Bet.

Studenti udržovali kontakt s vysokými představiteli Hamasu se sídlem v Turecku za účelem převodu finančních prostředků přes pásmo Gazy a do Judeje a Samaří.

Metoda přenosu fungovala následovně: Jeden ze studentů podal žádost o financování aktivit kutla (skupina islámských studentů), vůdci Hamasu v Turecku žádost schválili a nařídili ústředí Hamasu v Gaze tyto finanční prostředky převést. Peníze by následně byly převáděny jednotlivci prostřednictvím kreditních karet, kteří by do Izraele vstoupili pod záminkou potřeby lékařské péče. Studenti by pak vybrali prostředky v bankomatech po celém Ramallahu.

Někteří ze studentů dále přiznali, že souhlasili s provedením střeleckých útoků na izraelské osadníky a jednotky IDF v této oblasti.

Podle vysokého představitele IDF „ústředí Hamasu v Turecku a pásmu Gazy vykořisťuje studenty, kteří studují za těžce ušetřené peníze jejich rodin, a škodí jim. Tito studenti jsou vtaženi do teroristické činnosti, jsou zatčeni a nedokončí studium – to poškozuje jejich rodiny.“

Podle tohoto představitele „spojení s kutlou (islámskou studentskou skupinou) znamená připojení se k Hamasu. Univerzita Birzeit je domovem studentské skupiny Hamasu v Judeji a Samaří. V zásadě pod rouškou akademické svobody umožňuje vedení univerzity šíření podněcování a podpory terorismu spolu s náborem teroristů uvnitř univerzity. Shin Bet a IDF budou i nadále pracovat na zmaření těchto aktivit, které zahrnují i převody teroristických fondů.“

Tento článek poprvé vyšel v Izrael Hayom.

25.11.2020 07:02 Daniel Žingor168Zdroj: United with Israel