Praha Jeruzalém

Laureát Nobelovy ceny lord David Trimble požaduje, aby bylo dvěma vůdcům uděleno toto ocenění za „jejich dalekosáhlé úspěchy, odvážné vedení a neúnavný boj za mír“.

Od: JNS, 24. listopadu 2020

Bývalý první ministr Severního Irska Lord David Trimble nominoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a korunního prince Abu Dhabi Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana na Nobelovu cenu míru za rok 2021, uvádí se v prohlášení Netanjahuova úřadu.

Lord Trimble tuto cenu sám, v roce 1998 za své úsilí o nalezení řešení konfliktu v Severním Irsku, získal. Jeho nominace, jako laureáta Nobelovy ceny, tedy přivede Netanjahua a prince bin Zayeda k projednání před norským Nobelovým výborem.

Toto oznámení přichází necelý měsíc poté, co v Izraeli přistála ministerská delegace ze Spojených arabských emirátů na vůbec první oficiální návštěvě státu Perského zálivu po podpisu Abrahamské dohody se SAE a Bahrainem a zprostředkované Bílým domem.

V dopise z 20. listopadu adresovaném Nobelovu výboru lord Trimble vysvětlil, že nominoval Netanjahua a bin Zayeda „jako uznání jejich historických úspěchů při prosazování míru na Středním východě“.

Při vědomí toho, že americký prezident Donald Trump „již byl za svůj přínos v této věci na tuto cenu nominován“, uvedl, že si vůdci Izraele a SAE zaslouží stejné uznání.

Dále uvedl: „Navzdory desetiletím intenzivního úsilí o mír mezi Izraelem a arabskými národy byl dosud tento cíl nedosažitelný. Mezi Izraelem a arabskými státy byly vedeny čtyři velké války a Izrael byl vystaven bezpočtu teroristických útoků, které vedly v dalších čtyřem konfliktům mezi Izraelem a palestinskými Araby. Za 72 let od založení moderního státu Izrael v roce 1948 donedávna uzavřely mír s Izraelem pouze dvě arabské země: v roce 1979 Egypt a v roce 1994 Jordánsko. V posledních několika týdnech byly přibyly další tři země, Spojené arabské emiráty, Bahrajnské království a Súdánská republika, které se všechny dohodly na normalizaci vztahů s Izraelem: první takovéto mírové dohody za 26 let.

„Tyto dalekosáhlé úspěchy jsou výsledkem odvážného vedení, diplomatické energie a neúnavného úsilí o mír ze strany premiéra Netanjahua a korunního prince bin Zayeda. Je velmi pravděpodobné, že práce těchto dvou vůdců, která pokračuje, povzbudí další státy Středního východu, aby se k nim v normalizaci svých vztazhů připojily, což povede k tolik potřebné prosperitě a míru pro lidi v celém regionu.“

Závěrem Trumble napsal, že navzdory odporu palestinského vedení bylo „změněné paradigma“ v tomto regionu vyplývající z Abrahamských dohod tou nejlepší šancí na povzbuzení Palestinců k nalezení trvalého soužití se Státem Izrael.

„Z vlastní zkušenosti vím, jak nebezpečná, škodlivá a naleptávající jsou desetiletí vůle k násilí mezi blízkými sousedy, a nepřál bych si nic jiného, ​​než vidět mezi Izraelci a Palestinci mír. Věřím, že se to v důsledku vedení premiéra Netanjahua a korunního prince bin Zayeda stane dosažitelnější.“

„Ocenění Nobelovou cenou míru bude nejen uznáním úspěchů těchto mužů, ale bude také sloužit k podpoře rozšiřování a prohlubování míru na Středním východě. Důrazně vyzývám vlády všech zemí a mezinárodní orgány, jako je OSN a Evropská unie, aby sehrály své role v podpoře rozvíjení základů položených premiérem Netanjahuem, korunním princem bin Zayedem a dalšími účastníky Abrahamských dohod,“ napsal.

26.11.2020 06:33 Daniel Žingor128Zdroj: United with Israel

Klíčová slova