Praha Jeruzalém

Írán připustil, že byl poblíž Teheránu zlikvidován jeho špičkový jaderný vědec a slibuje odvetu.

Autor: Elad Benari, Kanada, 27. listopadu 2020 18:46

Íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif v pátek uvedl, že existují „vážné náznaky“ toho, že se na likvidaci špičkového jaderného vědce podílel Izrael a vyzval mezinárodní společenství, aby tento atentát odsoudilo.

„Teroristé dnes zavraždili významného íránského vědce. Tato zbabělost – s vážnými náznaky, že za tím stojí Izrael – ukazuje zoufalé válečné štváčství těchto pachatelů,“ tweetoval Zarif.

„Írán vyzývá mezinárodní komunitu – a zejména EU – aby ukončili své hanebné dvojí standardy a odsoudili tento čin státního teroru,“ dodal.

Mohsen Fakhrizadeh, známý jako „otec íránské bomby“, byl zabit v oblasti Damavand na okraji Teheránu, uvedla místní média.

Zpravodajská agentura Fars uvedla, že při „přestřelce“ byly zabity tři až čtyři další osoby.

Zatímco oficiální íránské zdroje zpočátku popíraly, že by byl Fakhrizadeh zlikvidován, íránské ozbrojené síly následně připustily, že se: „Žel lékařskému týmu (Fakhrizadeha) nepodařilo oživit a před několika minutami dosáhl tento manažer a vědec po letech úsilí a boje vysokého statusu mučednictví.“

Polooficiální tisková agentura Tasnim uvedla, že „teroristé vyhodili do vzduchu jiné auto“ a ze zálohy pooblíž hlavního města zahájili palbu na vozidlo přepravující Fakhrizadeha a jeho osobní strážce.

Vojenský poradce íránského nejvyššího vůdce ajatolláha Alího Chameneího slíbil, že Fakhrizadehovy vrahy dopadne a zničí.

„Jako hrom udeříme na vrahy tohoto zasaženého mučedníka a přinutíme je litovat jejich akce,“ tweetoval Hossein Dehghan.

Írán v minulosti tvrdil, že Izrael najímá vrahy, aby zabíjeli jaderné vědce na celém Středním východě.

V letech 2010 až 2012 byli v Íránu zavražděni čtyři jaderní vědci a pátý přežil bombový útok. Vláda v Íránu obviňuje z těchto útoků americké, britské a izraelské zpravodajské služby.

USA a Británie toto zapojení popřely, Izrael se k němu nevyjádřil.

29.11.2020 05:31 Daniel Žingor173Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova