Praha Jeruzalém

V předběžném čtení prošel návrh na rozpuštění Knessetu s podporou 61 poslanců, proti 54.

Od: Arutz Sheva, 2. prosince 2020 15:34

Knesset schválil předběžný návrh zákona na rozpuštění 23. Knessetu.

Návrh prošel s podporou 61 pro oproti 54. Frakce Ra’am se hlasování nezúčastnila.

Předseda Yaminy a poslanec Naftali Bennett, v rozpravě o rozpuštění Knessetu vystoupil a zaútočil na poslance Yaira Lapida.

„Mezi Lapidem a Netanjahuem je společný jmenovatel, oba jsou zapojeni do politiky šíření nenávisti, proti haredim (ultraortodoxním), Arabům i osadníkům.

„Ten, kdo žije v Jiccharu, je také lidská bytost, dokonce i levičák milující stát Izrael.“

„Přineseme něco nového. Lapid i Netanjahu bídně selhali. Dnes to znamená, že buď padne vláda, nebo se rozpadne stát.“

„Je to dramatický a obtížný okamžik pro Knesset a celou zemi,“ řekl bývalý předseda Meretz, poslanec Nitzan Horowitz.

„Ale co je mnohem horší a ještě obtížnější, je skutečnost, že náš předseda vlády je osoba obžalovaná, která každý den zneužívá své postavení s cílem zničit svá obvinění. A dělá to dokonce, i když zuří pandemie a izraelská společnost uvízla v bezprecedentní krizi.“

Když zákon prošel předběžným hlasováním, bude muset přidat další tři hlasy, aby rozpuštění vstoupilo v platnost a vynutilo si nové volby; v Izraeli čtvrté za méně než dva roky.

Po předběžném hlasování v plénu Knessetu bude návrh na rozpuštění Knessetu zaslán výboru k projednání.

V úterý ministr obrany a alternativní předseda vlády Benny Gantz oznámil, že jeho strana Modrá a bílá bude hlasovat pro návrh zákona na rozpuštění Knessetu.

Gantz, který zaútočil na svého koaličního partnera, předsedu vlády Binyamina Netanjahua, uvedl, že rozpuštění Knessetu by mohlo být odvráceno, pokud Netanjahu okamžitě schválí pololetní rozpočet.

„O Netanjahuovi jsem neměl žádné iluze, věděl jsem, že je rekordmanem v sériovém porušování slibů, ale myslel jsem si, že je Netanjahu vzhledem k tomuto rozsahu nepřekročí,“ uvedl Gantz na začátku svého proslovu na tiskové konferenci v Ramat Gan.

„Netanjahu je neplní a veřejnost za to platí. Netanjahu nelhal mě, lhal vám. Neoklamal mě, ale všechny občany Izraele.“

„Netanjahu učinil z boje proti koronaviru osobní záležitost, přičemž vše provlásil za svůj osobní úspěch. Jediným pravidlem, podle kterého se rozhoduje, je pokus uniknout soudu,“ řekl Ganz.

„Netanjahu se rozhodl rozložit tuto vládu a vést nás k novým volbám. Cesta, kterou zvolil je neschválení státního rozpočtu,“ obvinil premiéra Ganz.

Netanjahu na Gantzovo oznámení reagoval a varoval, že svržení vlády a směřování k předčasným volbám uprostřed koronavirové krize zemi poškodí.

„Říkám už dlouho, že toto není čas na volby, toto je čas na jednotu. Toto je čas pro začátek vakcinace, toto je čas pro pokračování v naší rozhodné válce proti koronaviru,“ řekl Netanjahu.

„Je čas i nadále pomáhat podnikům, osobám samostatně výdělečně činným, občanům. Je čas pokračovat v rozšiřování kruhu míru a je čas postavit jednotnou frontu tváří v tvář obtížným politickým a bezpečnostním výzvám, které nás stále čekají,“ dodal Netanjahu.

03.12.2020 06:10 Daniel Žingor115Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova