Praha Jeruzalém

V České republice se zformovala 46. parlamentní skupina spojenců Izraele – „jsme přesvědčení, že náš vztah k Izraeli má hluboké duchovní kořeny.“

Od: Arutz Sheva, 26.11.2020 19:19

Od rozpadu Československa v roce 1993 a opětovného navázání vztahů s Izraelem Česká republika soustavně roste ve své veřejné podpoře pro židovský stát, často je na straně Izraele v OSN a Evropské unii. Přirozeným následkem tohoto přátelství bylo nedávné vytvoření skupiny spojenců Izraele v českém parlamentu. Jedná se o 46. skupinu tohoto druhu, vytvořenou v rámci sítě Nadace spojenců Izraele (Israel Allies Foundation – IAF), která usnadňuje komunikaci mezi proizraelskými zákonodárci na celém světě.

IAF se věnuje podpoře spolupráce mezi poslanci a členy parlamentu po celém světě, kteří sdílejí přesvědčení, že izraelský stát má právo na mírovou existenci v rámci bezpečných hranic.

Předseda parlamentní skupiny spojenců Izraele, poslanec Miloslav Janulík, řekl: „Jsem přesvědčen, že náš vztah vůči Izraeli má hluboké duchovní kořeny. Jsem velmi rád, že zachováváme tradici vynikajících vzájemných vztahů a že český parlament vyjadřuje státu Izrael jednoznačně svou dlouhodobou podporu. Věříme, že toto je správná cesta směrem k mírovému soužití na Blízkém východě”.

Výbor má svého externího ředitele, pana Karla Sedláčka, který má v plánu přípravu řady příležitostí, kterých by se tato skupina mohla zúčastnit a bude působit i jako překladatel pro mezinárodní vztahy organizace, včetně úzké spolupráce se Skupinou spojenců Izraele v Knessetu (Knesset Christian Allies Caucus – KCAC), založenou v lednu 2004 zesnulým Dr. Yuri Sternem s cílem otevřít přímé komunikační linky mezi členy Knessetu a křesťanskými představiteli, organizacemi a politickými zástupci z celého světa.

„Jsem velmi potěšen tím, že jsme vstoupili do sítě IAF a věřím, že můžeme dále přispívat k dalšímu zlepšování v oblasti mezinárodní spolupráce.Taková spolupráce a podpora mohou mít různé formy. Například Den Jeruzaléma lze připomínat prostřednictvím důstojných konferencí třeba v prostorách jednotlivých parlamentů zemí Evropy nebo i jinde ve světě.”

Evropský zástupce IAF Leo Van Doesburg řekl: „V posledních letech vidíme významnou proizraelskou aktivitu pocházející z českého parlamentu. Je povzbudivé vidět, že nejenže přijali nezávazné usnesení, které odsuzuje „všechny činnosti a prohlášení skupin vyzývajících k bojkotu Státu Izrael, jeho zboží, služeb nebo občanů“, ale také v roce 2018 otevřeli honorární konzulát České republiky v Jeruzalémě. V říjnu navíc přijali usnesení označující Hizballáh za teroristickou organizaci. Těšíme se na spolupráci s Parlamentní skupinou spojenců Izraele České republiky s cílem dále rozvíjet tuto plodnou spolupráci.”

V prosinci je pro členy této Parlamentní skupiny spojenců Izraele České republiky plánována video konference, kdy se setkají s členy KCAC, včetně předsedkyně KCAC, která je zároveň místopředsedkyní Knessetu, poslankyní Sharren Haskelovou s cílem přivítat tuto novou Parlamentní skupinu a také společně hledat cesty, jak by mohly být co nejefektivněji posilovány vztahy mezi Českou republikou a Izraelem.

Prezident IAF Josh Reinstein řekl „To nás přivádí o krok blíže k našemu cíli mít 50 skupin spojenců Izraele v parlamentech na celém světě do konce tohoto roku. Tajnou ingrediencí silné podpory, které se nyní Izrael těší na světě, je diplomacie založená na víře. Musíme i nadále rozšiřovat tuto síť, abychom převedli rozsáhlou biblickou podporu Izraele do reálného politického jednání.”

 

06.12.2020 06:35 Karel Sedláček275Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova