Praha Jeruzalém

Ruský velvyslanec v Izraeli Anatolij Viktorov řekl, že při jednání s Hizballáhem je agresorem Izrael a Írán jadernou dohodu dodržoval.

Od: Arutz Sheva, 8. prosince 2020 17:59

Ruský velvyslanec v Izraeli Anatolij Viktorov kritizoval Izrael a označil židovský stát za jeden z ústředních problémů Středního východu. Viktorov v rozhovoru pro Jerusalem Post uvedl, že „problémem Blízkého východu nejsou íránské aktivity“, ale izraelské „nedodržování“ mezinárodních rezolucí k arabsko-izraelskému konfliktu.

Podle jeho názoru Írán jadernou dohodu z roku 2015 vůbec neporušil, ale Spojené státy od ní odešly. Viktorov také vyjádřil svou nelibost nad výsledky Abrahamovských dohod a jejich dopadu na vztahy mezi Izraelem a Palestinské samosprávy.

„Věříme, že je třeba vyřešit palestinskou otázku a otázku vypořádání. Nelze je nahradit Abrahamovskými dohodami. Ty problémy tu stále jsou a ohrožují nejen obyvatele této oblasti, ale i mnoho lidí po celém světě,“ uvedl.

Ruský velvyslanec také obvinil Izrael z agrese na jeho severní hranici. „Izraelci útočí na Hizballáh, ne Hizballáh na Izrael,“ řekl Viktorov v souvislosti s bombardováním konvojů teroristických organizací, pašujících zbraně k použití proti židovskému státu. Řekl také, že neexistují vůbec žádné důkazy o tom, že by Hizballáh postavil nějaké teroristické tunely vykopané pod izraelsko-libanonskou hranicí.

09.12.2020 05:14 Daniel Žingor592Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova