Praha Jeruzalém

Snaha o rozpuštění Knessetu nabírá na obrátkách, výbor Knessetu dal zelenou návrhu zákona (na svoje rozpuštění) a odstranil tak další z překážek k předčasným volbám.

Autor: David Rosenberg, 9. prosince 2020 13:46

Návrh zákona požadující rozpuštění 23. Knessetu odstranil ve středu další překážku a získal souhlas výboru Knessetu.

Výbor hlasoval pro podporu návrhu zákona a předběžně stanovil datum volebního dne na úterý 16. března 2021, zhruba týden a půl před začátkem svátků Pesach.

Pokud se příští rok v březnu budou konat volby, budou to čtvrté parlamentní volby Izraele za méně než dva roky a bude to jen něco málo přes rok od předchozích voleb, které se konaly 2. března tohoto roku.

Na základě středečního rozhodnutí výboru bude návrh zákona na rozpuštění Knessetu předložen k prvnímu ze tří hlasování potřebných k přijetí zákona.

Zákonodárci Likudu, Shas a Spojení Tóry a judaismu hlasovali ve výboru proti návrhu tohoto zákona, zatímco zástupci stran Yamina, Yesh Atid-Telem, Yisrael Beytenu, Modrá a bílá a Spojená arabská kandidátka hlasovali pro.

Návrh zákona snižuje státní financování volebních kampaní o 10% – ale zároveň zvyšuje základní přidělené prostředky na stranu z 1,3 milionu šekelů (400 000 USD) na 2,6 milionu šekelů (800 000 USD).

Minulou středu hlasovalo plénum Knessetu v předběžném hlasování 61: 54, poslalo jej ke schválení výboru Knessetu a teď budou následovat tři hlasování v plénu Knessetu, tím by bylo rozpuštění 23. Knessetu definitivní.

10.12.2020 06:37 Daniel Žingor88Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova