Praha Jeruzalém

„Normalizace mezi Izraelem a arabskými státy neznamená, že by se řešení palestinské otázky mělo stát druhou prioritou,“ uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Autor: Lauren Marcus, Světové izraelské zprávy, 15. prosince 2020

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí v Moskvě uvedl, že navzdory novým izraelským normalizačním dohodám s arabskými národy by se svět měl i nadále soustředit na ukončení izraelsko-palestinského konfliktu se zřízením palestinského státu.

„Naším konečným cílem je dosažení úplné normalizace na Středním východě, vytvoření palestinského státu a navázání vazeb mezi Izraelem a všemi zeměmi v regionu,“ řekl Lavrov na schůzce emirátskému ministru zahraničí šejkovi Abdulláhovi bin Zayed al Nahyanovi.

„Normalizace mezi Izraelem a arabskými státy neznamená, že by se řešení palestinské otázky mělo stát druhou prioritou.“

Moskva prosazovala obnovení jednání prostřednictvím „kvarteta“ – tedy skupiny mezinárodních prostřednků – Ruska, USA, OSN a EU.

Lavrov navrhl, aby nové kvarteto zahrnovalo i čtyři arabské národy – Egypt, Saúdskou Arábii, Jordánsko a Spojené arabské emiráty.

Saúdská Arábie oficiálně neudržuje s židovským státem diplomatické vztahy, ale zprávy z médií naznačují, že by tato země Perského zálivu mohla v blízké budoucnosti Izrael uznat.

„Ohledně palestinské otázky jsme v našem názoru se Spojenými arabskými emiráty zajedno. Normalizace izraelských vztahů s arabskými státy získává na síle. Celkově je to samozřejmě pozitivní jev, protože eliminuje dlouhodobé spory a zavádí kanály kulturní a právní komunikace,“ dodal Lavrov.

Zdá se, že Rusko chce i přes oteplování vztahů v regionu udržet arabský tlak na Izrael.

Minulý týden ruský velvyslanec v Izraeli Anatolij Viktorov pro The Jerusalem Post řekl: „Izrael útočí na Hizballáh; nikoli Hizballáh na Izrael.“

Dodal, že „problémem v regionu nejsou íránské aktivity“, ale že primárním zdrojem konfliktů na Blízkém východě je „nedodržování rezolucí OSN v izraelsko-arabském a izraelsko-palestinském konfliktu“.

Jeho výroky jsou v rozporu s postoji těch vysokých představitelů Trumpovy administrativy, kteří poukázali na to, že k nedávným mírovým dohodám došlo proto, že se administrativa rozhodla ignorovat dlouhodobé předpoklady, že mír mezi Izraelem a arabskými státy bude možný pouze, pokud bude vyřešen izraelsko-palestinský konflikt.

16.12.2020 06:16 Daniel Žingor150Zdroj: World Israel News

Klíčová slova