Praha Jeruzalém

Rozhodnutí krále Mohammeda VI, že má v úmyslu normalizovat vztahy s Izraelem, mělo „dopad tsunami“, říká šéf marocké židovské komunity Serge Berdugo.

Autor: Dan Lavie, Israel Hayom prostřednictvím JNS, 14. prosince 2020

Maroko v neděli oznámilo, že jeho školy začnou brzy, jako součást oficiálních učebních osnov, vyučovat židovskou historii a kulturu  – poprvé v regionu a v severoafrické zemi, kde je státním náboženstvím islám.

Vyplývá to z rozhodnutí marockého krále Mohammeda VI normalizovat vztahy s židovským státem v další historické mírové dohodě zprostředkované administrativou amerického prezidenta Donalda Trumpa a oznámené minulý týden.

Tento krok má „dopad tsunami“, řekl francouzské tiskové agentuře AFP Serge Berdugo, generální tajemník rady marockých židovských komunit v Casablance.

Rozhodnutí o učebních osnovách bylo údajně učiněno diskrétně, ještě předtím, než Rabat a Jeruzalém normalizovali své vztahy. Podle AFP bylo rozhodnutí učiněno v rámci probíhající revize vzdělávacích osnov v Maroku, která začala v roce 2014.

Cílem tohoto kroku je „zdůraznit rozmanitost marocké identity“, uvedl Fouad Chafiqi, vedoucí akademických programů na ministerstvu školství v Rabatu.

AFP dále citovala dvě židovská sdružení se sídlem v USA – Americkou sefardi federaci a Konferenci prezidentů významných amerických židovských organizací, která uvedla, že „úzce spolupracovala s Marockým královstvím a marockou židovskou komunitou“ na „průkopnické“ akademické reformě.

„Zajistit, aby se maročtí studenti dozvěděli o celé své hrdé historii tolerance, včetně marockého filosemitismu, je očkováním proti extremismu,“ uvedli vůdci obou organizací ve svém společném prohlášení zveřejněném na Twitteru.

V rámci tohoto plánu budou do učebních osnov zavedeny dvě nové knihy. Zahrnují popis života a dědictví marockých Židů za vlády sultána Mohammeda Ben Abdellaha al-Khatiba, potomka dynastie Alawitů, která zemi dodnes vládne.

Knihy určené pro čtvrtý a šestý ročník obsahují historické zprávy ze 17. století až po současnost.

16.12.2020 06:34 Daniel Žingor306Zdroj: United with Israel

Klíčová slova