Praha Jeruzalém

Poradce palestinského vůdce Abbáse označil to, že Židé umístili chanukový svícen u Hrobky patriarchů v Hebronu, za „válečný zločin“.

Autor: Yakir Benzion, United With Israel, 15. prosince 2020

V dalším kroku, který má podněcovat nenávist vůči Izraeli a pokoušet se popírat židovské dějiny, nazvala Palestinská samospráva tradiční chanukové svícny na svatém místě Hrobky patriarchů v Hebronu „válečným zločinem“, uvedly v pondělí Palestinian Media Watch (PMW).

Předtím, než židovský svátek vůbec začal, odsoudila Nejvyšší rada fatvy PA chanukové svícny jako „provokaci“ a pokus „vymazat islámskou historii“ a zároveň vytvořit „falešný židovský charakter“ tohoto místa, uvedly PMW, které sledují a překládají palestinská média z arabštiny do angličtiny.

Citován oficiální palestinskou zpravodajskou agenturou WAFA, nejvyšší soudce šárii Palestinské samosprávy a Abbásův poradce pro náboženské záležitosti a islámské vztahy Mahmúd Al-Habbáš odsoudil chanukový svícen v budově za „válečný zločin“ Izraele a „znesvěcení“ tohoto místa.

Ve zprávě oficiálního deníku PA Al-Hayat Al-Jadida nazvala palestinská Nejvyšší rada fatvy svícny „do očí bijícím porušením, skutečnou provokací citů muslimů a dalším agresivním pokusem vymazat islámskou historii s cílem judaizovat Ibrahimovu mešitu a vytvářet její falešný židovský charakter.“

Hrobka patriarchů je uctívána Židy i muslimy jako pohřebiště biblických patriarchů Abrahama, Izáka, Jákoba, Sáry, Rebeky a Ley, spolu s matriarchou Ráchel pohřbenou v Betlémě.

Od té doby, kdy Izrael v Šestidenní válce obsadil Judeu a Samaří, je toto místo udržováno s přístupem pro obě náboženství. Palestinci však vedou roky trvající propagandistickou válku, která se pokouší změnit realitu, a tvrdí, že toto místo nemá s Židy nic společného – navzdory skutečnosti, že jako židovské poutní místo existovalo už tisíc let předtím, než vůbec vznikl islám.

Palestinci nedávno na Izrael zaútočili, za to, že Hrobku patriarchů zpřístupnili pomocí ramp pro vozíčkáře zdravotně postiženým a návštěvníkům všech náboženství, a označili to za pokus „napadnout“ Hebron a „judaizovat“ toto místo.

Několik let vedli Palestinci ve Vzdělávací, vědecké a kulturní organizaci OSN nechutnou delegitimizační kampaň a požadovali, aby UNESCO prohlásilo Hrobu patriarchů za místo palestinského světového kulturního dědictví.

17.12.2020 06:03 Daniel Žingor242Zdroj: United with Israel