Praha Jeruzalém

Průzkum rádia 103FM zjistil, že Netanjahu ke dnešku nemá většinu 61 křesel potřebných pro vytvoření koalice.

Elad Benari, 18. prosince 2020 6:08

Nový průzkum provedený pro Rádio 103FM zjistil, že kdyby se dnes konaly volby, Likud by byl největší stranou v Knessetu s 27 křesly, zatímco nová strana Gideona Sa’ara by získala 20 křesel.

Strana Yesh Atid-Telem získala v této anketě 14 křesel, Yamina 11 křesel, stejně jako Společná arabská kandidátka. Modrá a bílá v čele s Bennym Gantzem získala pouhých 8 křesel.

Haredi (ortodoxní) strany – Shas a Jednota Tóry a judaismu – získaly každá po 8 křeslech. Yisrael Beytenu potom 7 křesel a Meretz jen 6 křesel.

Labouristická strana vůbec nepřekročila volební hranicí, stejně jako strany Gesher a Otzma Yehudit.

Mapa bloků ukazuje, že předseda vlády Benjamin Netanjahu v současné době nemá většinu 61 křesel, která by umožnila vytvoření koalice – ani když se k němu připojí Yamina. Takový blok, který by zahrnoval i Bennettovu stranu a haredim, by podle ankety získal 54 křesel. Blok vedený Sa’arem, zahrnující všechny ostatní strany (bez Yaminy), by měl 66 křesel.

Průzkum také zjistil, že Sa’ar porazí Yaira Lapida, pokud jde o to, kod z nich je vhodnější pro vedení sjednoceného bloku zahrnujícího Yaminu, Yesh Atid-Telem a Yisrael Beytenu.

36% respondentů uvedlo, že nejvhodnější pro vedení takovéhoto uskupení je Sa’ar, zatímco Lapid získal jen 26%, o 2 procenta víc než Naftali Bennet. Avigdor Liberman, který toto spojenectví tento týden navrhoval, seznam uzavírá – s pouze 14%.

18.12.2020 05:40 Daniel Žingor106Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova