Praha Jeruzalém

„Jsme požehnáni, že můžeme vidět jejich příchod do Izraele během Chanuky – to je obrovské světlo pro nás pro všechny,“ řekla izraelská ministryně pro aliu a integraci Pnina Tamano – Shata.

Od: TPS, 17. prosince 2020

Po mnoha letech čekání přistálo v úterý na letišti Ben Guriona 252 členů Bnei Menashe z Indie. Šlo o speciální operaci uskupečněnou za pomoci ministerstva pro aliu a integraci a organizace Shavei Israel.

Komunita Bnei Menashe, pocházející ze severovýchodní Indie, si po generace zachovala židovskou tradici.

Nový Olim zahrnuje asi 50 rodin a 24 svobodných jednotlivců, čtyři kojence ve věku do dvou let, 39 dětí ve věku 12 let nebo mladších a 19 seniorů ve věku 62 let nebo starších.

Členové Bnei Menashe byli, v souladu s předpisy ministerstva zdravotnictví, posláni do dvoutýdenní karantény.

„Jsem ráda, že mám tu čest přivést do Izraele po mnoha letech čekání členy komunity Bnei Menashe,“ řekla izraelská ministryně pro aliu a integraci Pnina Tameno-Shete.

„Jsme požehnáni, že můžeme vidět jejich příchod do Izraele během Chanuky – to je obrovské světlo pro nás pro všechny,“ dodala.

Tato alia stovek členů komunity Bnei Menashe byla realizována po měsících příprav vedených ministerstvem pro aliu a integraci ve spolupráci s organizací Shavei Israel.

„Když slavíme svátek Chanuka a zázrak lahvičky s olejem, je alia ztraceného kmene Bnei Menashe po 2700 letech exilu sama o sobě dnes přítomným zázrakem Chanuky,“ uvedl zakladatel a předseda organizace Shavei Israel Michael Freund.

„Příběh této jedinečné komunity, která si po generace zachovala své spojení s židovským lidem a izraelskou zemí, je silný a inspirativní a vroucně doufám, že brzy uvidíme, jak všichni zbývající členové Bnei Menashe také uskuteční aliu,“ dodal .

Od roku 2003 uskutečnilo aliu 2 437 členů komunity Bnei Menashe, přičemž v roce 2019 to bylo pouze 24 členů.

18.12.2020 06:08 Daniel Žingor748Zdroj: United with Israel

Klíčová slova