Praha Jeruzalém

Šéf protiraketové obrany ministerstva obrany říká, že by to musely schválit USA, ale „máme stejné nepřátele“.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 16. prosince 2020

Šéf izraelského raketového programu na ministerstvu obrany v úterý uvedl, že je otevřen spolupráci v oblasti protiraketové obrany se zeměmi Perského zálivu, z nichž budou mít prospěch obě strany.

„Z technického hlediska je tady samozřejmě spousta výhod. Tyto informace lze sdílet, stejně jako senzory, které lze nasadit v obou zemích, protože máme stejné nepřátele,“ uvedl Moshe Patel, šéf protiraketové obrany, která je součástí ministerstva obrany.

Patel uvedl, že pokud by nějaká spolupráce zahrnovala systémy s americkou patentovanou technologii, musely by to nejprve schválit USA,  nicméně zeme Perského zálivu s Izraelem již dříve o získání systémů protiraketové obrany hovořily.

V říjnu zdroje pro izraelské obchodní noviny Globes uvedly, že se několik států Perského zálivu zajímalo o nákup elektronických systémů protiraketové obrany z Izraele a také vojenského hardwaru na obranu svých ropných zařízení před raketovým útokem. K těmto kontaktům došlo po několika útocích houthijských rebelů v Jemenu a raketových útocích na lodě v Perském zálivu.

Izraelská vojenská technologie je známá díky protiraketovému obrannému systému Iron Dome, který má při sestřelování raket prokázané úspěchy. Hlavními zákazníky jsou Spojené arabské emiráty a Bahrajn, dvě země opakovaně ohrožované Íránem, ale s největší pravděpodobností existuje zájem i ze strany Saúdské Arábie.

Panuje podezření Íránu z raketového útoku na saúdskoarabská ropná zařízení v září 2019, který vyřadil na několik dní polovinu kapacity produkce ropy v Saúdské Arábii, uvedly Globes a dodaly, že opakované útoky na ropná zařízení „neměly při prosazování států Perského zálivu směrem k sblížení s Izraelem a v jejich touze po oficiálním spojenectví proti společnému nepříteli Íránu, jen podružnou roli.“

„Protože máme stejné nepřátele, budeme mít možná i nějaké společné zájmy. Myslím si, že tu je potenciál pro budoucí rozšíření našeho obranného partnerství,“ řekl Patel minulý měsíc pro Defense News směrem ke spolupráci s arabskými zeměmi.

20.12.2020 05:57 Daniel Žingor139Zdroj: World Israel News

Klíčová slova