Praha Jeruzalém

Nový průzkum ukazuje, že strany odmítající sedět s Netanjahuem, by získaly většinu křesel. Mohou však sestavit vlastní vládu?

Autor: David Rosenberg, 23. prosince 2020 12:53

Vzhledem k tomu, že Knesset zmeškal v úterý večer lhůtu pro schválení výdajového plánu, automaticky si vynutil své rozpuštění a poslal Izrael do jeho čtvrtých parlamentních voleb za méně než dva roky. Nový průzkum veřejného mínění naznačuje, že země může směřovat k dalšímu volebnímu patu.

Nový průzkum, který ve středu ráno zveřejnilo Radio 103FM, provedla společnost Panels Politics na základě údajů shromážděných v úterý večer – vzorek měl 514 respondentů.

Průzkum zjistil, že pokud by se konaly nové volby dnes, pravicově-náboženský blok stran, které nevyloučily koaliční vládu s premiérem Benjaminem Netanjahuem, by získal 58 křesel, což je stejný počet, jaký získali v březnu 2020.

Levicovo-arabský blok by naopak klesl ze svých 55 křesel na pouhých 37 mandátů.

Zbývajících 25 křesel by získali strana Nová naděje vedená bývalým poslancem za Likud Gideonem Sa’arem a Yisrael Beytenu. Obě frakce se zavázaly, že nebudou sedět ve vládě s Netanjahuem.

Zatímco si strany usilující o sesazení Netanjahua v průzkumu, s 62 křesly ve 120-ti členném Knessetu, zajistily absolutní většinu, je nepravděpodobné, že by mohly vytvořit stabilní koalici.

Likud by s 28 místy sice stále zůstal největší frakcí Knessetu, ale je to o osm křesel méně, než má v současné době.

Předpokládá se, že Sa’arova strana Nová naděje získá 18 křesel – oproti předchozímu průzkumu Panels Politics, který byl zveřejněn v úterý a který jí přisloudil 20 křesel.

Yamina se stabilně drží na 14 křeslech, což je skoro třikrát víc než pět, které má dnes.

Yesh Atid-Telem vzrostl z 13 křesel v předchozím průzkumu na 15 mandátů, zatímco Modrá a bílá klesla z úterních šesti křesel na středečních pět.

Společné arabská kandidátka získala v průzkumu 11 křesel, zatímco levicová frakce Meretz jich získala 6.

Jisrael Beytenu si v anketě drží svých 7 křesel.

Mezi haredi frakcemi se předpokládá, že si jak Shas, tak Jednota Tóry a judajismu udrží po osmi křeslech.

Otzma Yehudit, labouristé, Gesher a Židovský domov by nepřekročili volební hranici 3,25%.

24.12.2020 06:34 Daniel Žingor109Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova