Praha Jeruzalém

K útoku mělo dojít v den výročí zabití vrchního velitele Qassema Soleimaniho.

Autor: Ben Ariel, 4. ledna 2021, 4:29

Spojené arabské emiráty nedávno zmařily íránský teroristický útok, který se měl uskutečnit v Dubaji v den výročí zabití vrchního velitele Qassema Soleimaniho, informovaly v neděli Channel 12 News.

Podle této zprávy byl útok zaměřen na izraelskou turistickou destinaci a obchodní čtvrti.

 

Zpravodajské služby Spojených arabských emirátů v posledních dnech zatkly v Dubaji a Abú Dhabí íránskou jednotku pro podezření ze spiknutí s cílem provést útoky v království, uvádí zpráva Channel 12.

Členové íránské skupiny jsou v současné době vyšetřováni a lze předpokládat, že jsou od ncich získané informace předávány spojencům SAE.

Soleimani, velitel elitních sil Quds Íránských revolučních gard, byl zlikvidován při leteckém útoku USA v Bagdádu 3. ledna 2020.

Írán se za zabití Soleimaniho oplatil o několik dní později zahájením palby raket na dvě irácké vojenské základny, kde se nacházely americké jednotky.

Objevily se však zprávy, že se Írán snaží provést další pomstu.

Napětí mezi USA a Íránem se v posledních dnech zvýšilo poté, co prezident Donald Trump jasně uvedl, že bude za „fatální útok na Američany v Iráku považovat „odpovědný Írán““.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif později Trumpa varoval před jakýmkoli „adventurismem“, než opustí Bílý dům.

Tento týden americká armáda vyslala na Blízký východ bombardéry B-52 s jadernými zbraněmi a označila to za „zdůraznění závazku americké armády k zajištění regionální bezpečnosti a prokázání jedinečné schopnosti rychle nasadit v krátké době ohromnou bojovou sílu“.

V pátek generál Hossein Salami, nejvyšší velitel Íránských revolučních gard, uvedl, že je jeho země plně připravena reagovat na jakýkoli vojenský tlak ze strany USA.

 

04.01.2021 05:48 Daniel Žingor313Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News