Praha Jeruzalém

Mezinárodní organizace zabývající se lidskými právy Amnesty International nemístně požaduje po Izraeli, aby dodával vakcíny COVID-19 také Palestincům. Ti však spadají pod samosprávou palestinskou, nikoliv izraelskou.

Palestinská samospráva (PA) očekává dodání 4 milionů dávek ruské vakcíny proti koronaviru, ani to ale nezabránilo organizacím pro lidská práva, aby v úterý zahájily falešnou informační kampaň obviňující Izrael ze zadržování palestinských vakcín, které však nejsou ani v jeho jurisdikci, ani kompetenci.

Izrael se svou bleskovou vakcinační kampaní, která zahrnuje i arabské občany, stal vzorem pro celý svět. Namísto blahopřání k takovémuto úspěchu nebo slov podpory se Amnesty International rozhodla na Izrael zaútočit a obvinit jej ze selhání Palestinské samosprávy naočkování vlastní populace.

Amnesty International tweetovala: „Zatímco Izrael slaví rekordní očkovací úspěchy, miliony Palestinců žijících pod izraelskou kontrolou na Západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy nedostanou žádnou vakcínu nebo na ni budou muset počkat mnohem déle – těžko by mohla existovat lepší ilustrace toho, jak se cení izraelský život nad Palestinci.“

Amnesty však ignorovala široce uváděný fakt, že PA izraelskou pomoc s vakcínou odmítla. Ministr zdravotnictví PA dokonce koncem prosince pro The Jerusalem Post uvedl: „Pracujeme sami na získání vakcíny z řady zdrojů … Nejsme oddělením izraelského ministerstva obrany. Máme vlastní vládu a ministerstvo zdravotnictví, které vyvíjejí obrovské úsilí, aby vakcínu získali.“

Dle mírové dohody z Osla z 90. let si Palestinci za zdravotní služby palestinského obyvatelstva odpovídají sami.

Zdá se, že ani Amnesty International si před tweetováním nezkontrolovala fakta, anebo ignorovala skutečnost, že již před měsícem PA oznámila, že očekává 4 miliony dávek ruské vakcíny, a sama vyjednává o dalších dodávkách od jiných dodavatelů.

„Ministr zdravotnictví Mai Alkaila potvrdil, že vakcína by měla dorazit do Palestiny počátkem příštího roku, a uvedl, že Palestina je v kontaktu s Ruskem, Modernou a AstraZenecou,“ informovala 12. prosince oficiální palestinská tisková agentura WAFA s tím, že Palestinci nemají zájem o to, o vakcínu Pfizer, která je v současné době distribuována v Izraeli, protože stejně jako mnoho jiných míst na světě nemají speciální mrazničky potřebné k uchovávání dávek.

Široce uveřejňované palestinské plány neměly žádný vliv ani na Kennetha Rotha, ředitele skupiny Human Rights Watch, která je známá svou dlouhodobou kampaní, za vyřazení Izraele z FIFA, světové fotbalové federace.

„Někdo nechce, abyste věděli o diskriminačním zacházení Izraele s Palestinci na Západním břehu Jordánu a v Gaze při distribuci vakcíny Covid,“ tweetoval Roth v neděli a pokračoval dalšími tweety, které tvrdily, že „okupační síly nenaočkovaly ani jednoho Palestince.“

Izrael má v plánu naočkovat všech svých 9,3 milionu obyvatel bez ohledu na jejich etnický původ a skrze současný program očkování osob ve věku 60 a více let dostává vláda další podnět zaměřit se na izraelské arabské komunity, které tvoří zhruba 20% populace.

Organizace Amnesty a HRW si získaly pověst nepřátele Izraele, jelikož neustále vydávají zprávy odsuzující izraelské činy, zatímco bagatelizují nebo ignorují palestinské útoky na izraelské civilisty a palestinské porušování lidských práv proti jejich vlastnímu obyvatelstvu.

Amnesty byla loni kritizována, poté co jeden z jejích bývalých zaměstnanců pomohl předat Hamasu informace o mírovém aktivistovi. Ten se dopustil „zločinu“, když během hovoru skrze aplikaci Zoom hovořil na počátku pandemie o míru s Izraelci.

Ačkoli Amnesty poté prosadila jeho propuštění, novinář Rami Aman byl po dobu šesti měsíců uvězněn ve vězení Hamasu a před propuštěním byl usvědčen z „oslabení revolučního ducha“. Dosud neexistují žádné záznamy o jakémkoliv opatření přijatém proti bývalému zaměstnanci Amnesty Hind Khoudrayovi, který z Amana Hamásu udal. 

Autor: Paul Shindman, 6. ledna 2021

08.01.2021 21:48 Kristýna Kupková188Zdroj: World Israel News