Praha Jeruzalém

Česko bude teprve druhou zemí EU, která bude mít v Jeruzalémě diplomatické zastoupení. Obchodní misi s diplomatickým statusem tam mají od loňska Maďaři.

Autor: Tereza Šídlová, 7. 1. 2021 7:23

I přes koronavirové překážky míří do cíle historický plán otevřít v Jeruzalémě českou diplomatickou kancelář. Podle zjištění Seznam Zpráv se tak má stát v březnu.

Prostory už má Ministerstvo zahraničí v hledáčku. Česká vlajka má vlát na prestižní a strategické adrese ve středu „Svatého města“, nedaleko proslulého hotelu Krále Davida. Ten k přenocování tradičně využívají světoví politici.

Diplomatický projekt v podobě jeruzalémského úřadu si zjevně drží svižné tempo, a to z řady důvodů. Stávající české vládě zbývá do podzimních voleb několik měsíců, aby jej dotáhla. Pro Izraelce jde zase o cenné symbolické gesto spojenectví ze strany členské země EU.

Otázka Jeruzaléma je totiž klíčovým sporem izraelsko-palestinského konfliktu. Obě strany si ho nárokují jako hlavní město. Do roku 2018, kdy tam velvyslanectví USA přesunul nyní končící americký prezident Donald Trump, bylo město pro diplomaty tabu. A mělo to tak zůstat do té doby, než se najde řešení v podobě dvou států.

Zastupitelské úřady naprosté většiny zemí sídlily a stále sídlí v nedalekém Tel Avivu. To platí i o české ambasádě. Kancelář v Jeruzalémě má být její pobočkou, podřízenou velvyslanci. Jde tak hlavně o symbol, ve světě diplomatických náznaků ale velmi citelný.

10.01.2021 05:51 Daniel Žingor129Zdroj: Seznam Zprávy

Klíčová slova