Praha Jeruzalém

Zdroje uvádí: Ministr zahraničí USA zrušil svou cestu po Evropě poté, co se s ním lucemburský ministr zahraničí a nejvyšší představitelé EU odmítli setkat.

Arutz Sheva, 13. ledna 2021, 0:00

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v úterý na poslední chvíli zrušil svou cestu po Evropě poté, co se s ním lucemburský ministr zahraničí a nejvyšší představitelé Evropské unie odmítli setkat, informovali agenturu Reuters evropští diplomaté a další lidé obeznámení s touto záležitostí.

Pompeo se, před setkáním s vedoucími představiteli EU a TOP diplomaty Bruselu, snažil setkat s Jeanem Asselbornem v Lucembursku, řekli agentuře Reuters tři lidé zapojení do příprav schůzky.

Původně plánoval odlet do Lucemburska, ale tato část cesty byla zrušena, uvedl jeden diplomatický zdroj poté, co tamní úředníci projevili neochotu setkat se s ním. Bruselská část byla ovšem stále ve hře.

 

V Bruselu měl mít Pompeo soukromou večeři s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem a následně se setkat s belgickou ministryní zahraničí Sophie Wilmesovou. Jeho finální harmonogram návštěv v Bruselu tedy nezahrnoval žádná setkání s EU ani žádné veřejné vystoupení v NATO.

Třetí diplomatický zdroj agentuře Reuters řekl, že spojenci byli po násilí na Capitol Hill minulou středu nad návštěvou Pompea „v rozpacích“.

Lucemburské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že dříve plánovaná zastávka byla zrušena, ale odmítlo poskytnout další podrobnosti. EU to odmítla jakkoli komentovat.

Americké ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení přisoudilo zrušení návštěvy stavu přechodu před nástupem nově zvoleného prezidenta Joe Bidena do funkce 20. ledna a odmítlo zrušení setkání evropských představitelů s Pompeem dál komentovat.

13.01.2021 06:31 Daniel Žingor172Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova