Praha Jeruzalém

Představitel USA uvedl, že nálet na íránské sklady v Sýrii sloužící k dovozu materiálu pro jaderný program Izrael provedl s pomocí amerických zpravodajských informací.

Autor: David Rosenberg, 13. ledna 2021, 12:00

Vysoký představitel USA informoval zdroje, že dnešní letecký útok na sklady zbraní v Sýrii provedl Izrael s pomocí informací od amerických zpravodajských služeb.

Tento představitel uvedl, že se útok zaměřil na zásoby zbraní dovážené z Íránu, uvádí zpráva Associated Press.

Dále dodal, že zasažené sklady sloužily také jako součást dopravní trasy pro dovoz komponent používaných v Íránu pro jaderný program země.

 

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo diskutoval o plánovaném náletu s šéfem Mosadu Yossi Cohenem v pondělí na schůzce ve washingtonské restauraci Cafe Milano, uvedl zdroj.

Snímky zničeného místa zásahu se dostaly na sociální sítě.

Londýnská syrská organizace pro lidská práva uvedla, že bylo při náletech zabito 23 bojovníků, včetně sedmi Syřanů a 16 zahraničních proiránských bojovníků. Dalších 28 lidí mělo být při náletech zraněno.

Tato monitorovací skupina také uvedla, že bylo při útocích zasaženo nejméně 18 cílů.

Omar Abu Laila, její evropský aktivista, uvedl, že bylo v Deir Ezzor, Mayadeen a Boukamal zasaženo nejméně 16 budov využívaných Íránem a íránskými milicemi.

Syrská média v úterý v noci informovala, že Izrael provedl letecké údery ve čtvrti Deir Ezzor a ve městě Al-Bukamal poblíž hranic s Irákem.

Libanonský televizní kanál Al-Mayadeen, který podléhá Hizballáhu, hlásil výbuchy na syrsko-irácké hranici v důsledku leteckých útoků na syrské území.

Před týdnem syrská televize uvedla, že systémy protivzdušné obrany země reagovaly na izraelský letecký úder nad jižním Damaškem

Oficiální syrská tisková agentura SANA uvedla, že na obloze nad hlavním městem bylo slyšet výbuchy.

Před dvěma týdny syrská média uvedla, že v oblasti Damašku byly aktivovány systémy protivzdušné obrany země a zmařen izraelský letecký úder.

Podle zpráv byla při leteckém útoku zabita jedna osoba a tři vojáci byli zraněni.

Před několika dny syrská média uvedla, že byly, v reakci na „izraelskou agresi“ poblíž Masyafu v severozápadní Sýrii, aktivovány systémy protivzdušné obrany země.

Syrská organizace pro lidská práva se sídlem v Londýně uvedla, že při leteckém útoku bylo zabito nejméně šest proíránských bojovníků a další byli zraněni.

Satelitní záběry zveřejněné po tomto úderu ukázaly, že byla zničena čtyři výrobní zařízení používaná pro míchání a odlévání komponent raketových motorů a hlavic.

14.01.2021 06:12 Daniel Žingor181Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova