Praha Jeruzalém

Brusel ostře zkritizoval plány Izraele na výstavbu 792 nových domů v Judeji a Samaří, požaduje zmrazení výstavby v sousedství Jeruzaléma a „demontáž základen“.

Autor: David Rosenberg, 17. ledna 2021 19:56

Poté, co Výbor pro plánování vyšší úrovně civilní správy izraelského ministerstva obrany schválil v Judeji a Samaří stovky nových domů, udělila Evropská unie v neděli Izraeli výtku.

V prohlášení vydaném v neděli v noci EU zkritizovala Izrael za plánování nové výstavby v židovských městech v Judeji a Samaří, přičemž tento krok označila za porušení mezinárodního práva.

„Poslední rozhodnutí Izraele pokročit v plánech na schválení a výstavbu téměř 800 nových sídelních jednotek na Západním břehu Jordánu je v rozporu s mezinárodním právem a dále podkopává vyhlídky na životaschopné dvoustátní řešení.“

EU rovněž vyzvala Izrael, aby zmrazil plány na výstavbu domů v jeruzalémské čtvrti Givat Hamatos, kterou EU neuznává, že se nachází na svrchovaném izraelském území.

„EU rovněž opakuje svou výzvu izraelské vládě, aby pozastavila probíhající nabídkové řízení na výstavbu bytových jednotek pro zcela nové osídlení v Givat Hamatos.“

Brusel navíc požadoval, aby Izrael nejen zmrazil veškerou osídlovací činnost v Judeji a Samaří, ale také zboural všechna „základnová“ města založená během posledních 20 let.

„EU opakovaně vyzvala Izrael, aby ukončil veškerou osadnickou činnost a demontoval všechny základny postavené od března 2001. Pevnou pozicí EU zůstává, že osady jsou podle mezinárodního práva nezákonné. EU vyzývá obě strany, aby se vyhnuly jednostranným krokům, které by mohly podkopat dvoustátní řešení.“

 

„V tomto kritickém okamžiku pro mír na Blízkém východě jsou tyto kroky kontraproduktivní také s ohledem na pozitivní vývoj normalizačních dohod mezi Izraelem a řadou arabských států. Vyzýváme izraelskou vládu, aby zvrátila tato rozhodnutí o osídlování a prokázala vůli k vedení k obnovení důvěry mezi oběmi stranami, což je nezbytné pro případné obnovení smysluplných izraelsko-palestinských jednání.“

V neděli, před tímto prohlášením, vydal Výbor pro plánování civilní správy izraelského ministerstva obrany stavební povolení pro 792 nových domů ve městech po celém Samaří.

18.01.2021 06:22 Daniel Žingor228Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova