Praha Jeruzalém

Izrael prolomil v očkování proti koronaviru další rekord, přičemž počty nově nakažených začaly klesat.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 22. ledna 2021

Údaje zveřejněné v pátek izraelským ministerstvem zdravotnictví ukázaly, že protože počet Izraelců očkovaných proti této nemoci stále roste, začínají počty nově nakažených koronavirem klesat.

V uplynulém dni došlo k 7 114 novým infekcím, což je pokles z rekordního maxima něco málo přes 10 000 v předchozím týdnu, přičemž s koronavirem bylo hospitalizováno 1 847 Izraelců, což je pokles z nedělního maxima 1 989.

Počet osob, které jsou v současné době uvedeny ve vážném stavu, také mírně klesá na 1158, přičemž 328 z nich je v kritickém stavu připojeno k ventilátorům, které jim pomáhají dýchat. Tento týden doposud tomuto viru podlehlo 258 Izraelců, čímž se počet obětí od začátku pandemie zvýšil na 4263.

To, že třetí smrtící vlna nákazy zasáhla Izrael je evidentní z rostoucího počtu úmrtí. Od 22. prosince zemřelo na koronavirus 1152 Izraelců, což znamená, že více než čtvrtina úmrtí na tuto pandemii nastala během posledního měsíce.

Pokračuje rekordní tempo národní očkovací kampaně s použitím vakcíny od americké společnosti Pfizer. V pátek ráno bylo naočkováno 2,4 z 9,3 milionu izraelských občanů, přičemž 851 000 jich už bylo naočkováno oběma požadovanými dávkami.

 

„Prolomili jsme další denní rekord v počtu naočkovaných – včera bylo aplikováno 224 000 vakcín,“ tweetoval ministr zdravotnictví Yuli Edelstein.

Jedním z faktorů, které udržují čísla vyšší, než by si představitelé zdravotnictví představovali, je velký počet Izraelců vracejících se ze zahraničí, kteří odmítají dodržovat zdravotní pokyny a dodržovat 14denní karanténu.

„Neexistuje žádná vakcína na nezodpovědnost. Pouze třetina (32%) těch, kteří se vracejí ze zahraničí, dodržela svou povinnou karanténu, přestože všechny země světa byly ministerstvem zdravotnictví kvůli obavám, že mnoho cestujících v letecké dopravě je infikováno mutacemi koronaviru, označeny za „červené“,“ uvedly Israel Hayom.

„Každý, kdo poruší tato pravidla, je zodpovědný za tisíce nakažených lidí,“ uvedl pro tyto noviny Dr. Zeev Feldman, vedoucí lékař v lékařském centru Sheba.

Izraelci se i nadále hojně přihlašují k očkování, přičemž většinu práce zajišťují čtyři hlavní zdravotní organizace. Podle zákona patří všichni Izraelci pod nějakou HMO a s ní se mohou telefonicky nebo online domluvit na očkování.

Na očkovací kliniku Meuhedet provozovanou v jeruzalémské nemocnici Misgav Ledach dorazil ve čtvrtek pravidelný přísun klientů HMO – každou hodinu jich byly naočkovány stovky. Poté, co si nechali u dveří zkontrolovat teplotu, vložili své zdravotní karty do automatu, obdrželi číslo a po krátkém čekání byli předvoláni do očkovací místnosti, kde jim ještě před vlastním podáním dávky zdravotnický personál na 10 stanicích zkontroloval jejich zdravotní dokumentaci.

Po 15 minutách čekání, aby se zajistilo, že nedojde k žádným nepříznivým vedlejším účinkům, se naočkovaní lidé vracejí domů. Nadále pokračuje izraelský celonárodní lockdown – se zavřenými školami a většinou maloobchodů s výjimkou obchodů s potravinami a lékáren.

Vedoucí izraelské národní pracovní skupiny pro koronavir, profesor Nachman Ash, ve čtvrtek pro Channel 12 News uvedl, že doufá, že nebude muset být prodloužen do konce měsíce.

„Data jsou povzbudivá – už několik dní jsme mohli vidět přibržďování a dokonce snižování nemocnosti,“ řekl Ash. „Velmi doufám, že bude tento trend pokračovat a nebudeme muset prodlužovat lockdown.“

24.01.2021 05:21 Daniel Žingor131Zdroj: World Israel News

Klíčová slova