Praha Jeruzalém

Netanjahu zaútočil na Gantzův odpor k prodloužení lockdownu: Odsuzuješ mnoho Izraelců na smrt. Gantz: Hanba ti.

Autor: Elad Benari, 5. února 2021 2:08

Během vládní diskuse ve čtvrtek v noci vypukl bezprecedentní spor mezi premiérem Benjaminem Netanjahuem a ministrem obrany Bennym Gantzem, ve kterém bylo rozhodnuto prodloužit lockdown do neděle 7:00.

Jakmile bude lockdown zrušen, bude umožněno opustit domov na vzdálenost větší než 1 000 metrů, bude zrušen zákaz pobytu v bydlišti jiné osoby, znovu se otevřou pracoviště, ovšem bez přijímání zákazníků, bude povoleno ošetřování „jeden na jednoho“ a restaurace budou moci nabídnout jídlo „take away“. Kromě toho budou otevřeny hotely a penziony pro nejužší rodiny.

Vláda se v neděli sejde znovu, aby projednala náčrt obnovy studia na školách. Diskuse o rozvržení úplného ukončení lockdownu proběhne příští týden.

Během čtvrteční noční diskuse Netanjahu zaútočil na Gantze za jeho odpor k prodloužení lockdownu za stavu vysokého počtu nakažených.

Netanjahu řekl Gantzovi: „Tvojí strategií a strategií tvého zvláštního poradce Sefi Shakeda je otevřít se co nejvíce. Gantz chce pro volby co nejvíce závažných případů. Odsuzuješ tím mnoho Izraelců smrti. Chápeme tuto hru.“

 

Gantz Netanjahuovi odpověděl: „Nevyprávěj mi tady příběhy a nepoučuj o lidském životě.“

 

Netanjahu: „Krev mnoha Izraelců bude na tvých rukou.“

 

Gantz: „Celý svůj život chráním životy občanů Izraele, měl by ses za sebe stydět, to ti neodpustím.“

Poté, co vláda hlasovala pro prodloužení lockdownu, zasáhl generální prokurátor Avichai Mandelblit, který rozhodnutí zrušil a uvedl, že rozhodnutí nemůže projít, protože podle koaliční dohody musí být hlasování založeno na blocích a nikoli na počtu ministrů ve vládě.

Náměstek generálního prokurátora Raz Nizri řekl ministrům: „Tento mechanismus dosud nebyl stanoven kvůli politickým neshodám. Postavení generálního prokurátora je takové, že když každý blok hlasuje pro něco jiného, ​​znamená to, že rozhodnutí nebylo přijato. Premiér nás tady tedy nepřivede do chaosu. Zodpovědný je v této záležitosti každý z nás.“

05.02.2021 05:27 Daniel Žingor152Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova