Praha Jeruzalém

Trump v roce 2018 z UNHRC, kvůli její dlouhodobé zaujatosti vůči Izraeli, odstoupil.

Elad Benari, 8. února 2021 4:01

Bidenova administrativa má tento týden oznámit, že se znovu spojí s Radou OSN pro lidská práva, z níž před téměř třemi lety bývalý prezident Donald Trump vystoupil, uvedli v neděli podle agentury Associated Press američtí představitelé.

Trump v roce 2018 z UNHRC vystoupil s odvoláním na svou dlouhodobou antiizraelskou zaujatost. UNHRC nadále přijímá usnesení odsuzující Izrael. V loňském roce zveřejnila seznam 112 společností působících v židovských komunitách v Judeji a Samaří.

Podle této nedělní zprávy američtí představitelé prohlásili, že ministr zahraničí Antony Blinken a vysoký americký diplomat v Ženevě v pondělí oznámí, že se Washington do ženevského orgánu jako pozorovatel vrací a to se záměrem usilovat o zvolení za řádného člena.

Toto rozhodnutí bude pravděpodobně konzervativními zákonodárci a mnoha členy proizraelské komunity ostře kritizováno.

Jeden vysoký americký představitel uvedl, že Bidenova vláda věří, že se rada musí i nadále reformovat, ale že nejlepším způsobem, jak tuto změnu prosadit je „jednat s ní zásadovým způsobem“.

 

Tento představitel uvedl, že to může být „důležité fórum pro ty, kdo bojují proti tyranii a nespravedlnosti po celém světě“, a přítomnost USA má v úmyslu „zajistit, aby se mohl tento potenciál naplnit“, uvádí AP.

Ačkoli budou mít USA v radě do konce roku 2021 pouze status pozorovatele bez práva hlasovat, tito představitelé uvedli, že Bidenova administrativa hodlá získat jedno ze tří křesel současných členů – aktuálně Rakouska, Dánska nebo Itálie – tedy ze „západní Evropy a dalších států skupiny “, při volbách na konci tohoto roku.

08.02.2021 06:14 Daniel Žingor110Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova