Praha Jeruzalém

Podle organizace Alma je islámský šíitský výbor Waqf v nadaci Burj al Barajneh podezřelý z  ukrývání balistických raket a odpalovacích míst.

Autor: Yaakov Lappin, JNS, 9. února 2021

Nová zpráva osvětluje systematické využívání civilní infrastruktury Hizballáhem k ochraně jejích raketových skladů a odpalovacích míst v Libanonu.

Zpráva, kterou vypracovalo izraelské Výzkumné a vzdělávací středisko pro geopolitické záležitosti, zdůrazňuje úlohu sociální charity nazvané Islámský šíitský výbor Waqf v nadaci Burj al Barajneh, kterou Hizballáh cynicky využívá k ukládání řady střel středního doletu Fateh 110 v blízkost míst, jako je střední škola v Bejrútu.

„Toto je pokračování zprávy, kterou jsme zveřejnili v červenci 2020 a která v Bejrútu odhalila 28 raketových stanovišť Fateh 110,“ řekl JNS major v záloze Tal Beeri, který řídí výzkumné oddělení Almy.

„Po vydání naší publikace jsme pokračovali v dalším získávání dat a shromážďování informací a objevili a odhallili jsme spoustu nových informací. V tomto rámci jsme se snažili odhalit totožnost vlastníků pozemků a budov, kde se nacházejí místa Hizballáhu,“ uvedl.

Tento výzkum vedl Almu k šíitskému výboru Waqf v Burj el-Barajneh, sociální charitě, která je aktivní již 25 let a je uznávána jako zastánce Hizballáhu.

Alma dokázala určit sedm míst souvisejících s nadací: jedním hlavním (zahrnujícím kanceláře, konferenční sál a místo pro náboženské shromažďování) a šesti školními budovami, z nichž jsou některé podezřelé z toho, že byly použity k ukládání raket určených pro budoucí útoky na Izrael.

Používání lidských štítů

Netrvalo dlouho a tato charita se tu vynořila jako společný jmenovatel mezi místy, kde byly skladovány rakety, řekl Beeri. Červencová zpráva Almy vyzdvihla dvě místa – sportovní centrum a vzdělávací centrum – patřící charitě.

Na základě tohoto jsme si řekli: „OK, pokud tu mluvíme o místech, o kterých víme, že slouží jako odpalovací základny Hizballáhu, pojďme najít další taková patřící této charitě, které může Hizballáh takto využívat pod „civilním krytím“,“ řekl Beeri, když popisoval proces jejich postupu. „Teď víme, že fungují takto.“

Využívání civilních objektů a subjektů mimo jiné jako lidských štítů je základním vzorcem práce Hizballáhu. Takto to bylo v minulosti i s ekologickou skupinou „Zelená bez hranic“, která se využívala jako zástěrka pro jejich činnost na libanonsko-izraelských hranicích, stejně jako i jiných civilních organizací.

„Víme, že také Islámská zdravotnická organizace, která jinak řeší lékařské zákroky mezi šíitskou komunitou v jižním Libanonu, během nouzových situací ve svých sanitkách pašovala zbraně a dělníky,“ uvedl Beeri.

Na základě tohoto známého vzorce hledala Alma v Bejrútu další budovy a organizace napojené na islámský šíitský výbor Waqf v Burj al Barajneh a našla jich sedm, u nichž má podezření, že byly použity jako sklady či záladny raket.

„Jedním z nich je centrální pobočka charity. Našli jsme také šest vzdělávacích zařízení. Porovnali jsme je s místy, o nichž víme, že jsou odpalovacími místy, a zjistili jsme, že čtyři z těchto míst jsou využívány jako odpalovací základny,“ vysvětlil Beeri, který strávil 20 let jako zpravodajský důstojník IDF se specializací na Libanon a Sýrii.

„Víme s jistotou, že odpalovací místa se vždy objevují v blízkosti skladů raket,“ dodal. „To Hizballáhu přirozeně umožňuje rychlé nasazení těchto raket.“

„To nás tedy vede k přesvědčení, že minimálně některé struktury charitativní organizace jsou používány ke krytí raket Fateh 110 v Bejrútu. Mezi tyto místa patří odpalovací základny a velmi pravděpodobně také úložiště v blízkosti těchto odpalovacích míst. Jedná se o klasický lidský štít,“ řekl Beeri.

Fateh 110 jsou těmi střelami Hizballáhu, které má v úmyslu přestavět na řízené střely. S dosahem 300 kilometrů by pak mohl srovnat většinu Izraele se zemí, řekl Beeri.

Vyrábí se v syrských zbrojovkách pod íránskou záštitou a v íránských raketových továrnách. Syrský ekvivalent této střely je známý jako M600.

V posledních letech se Írán a Hizballáh pokoušejí na libanonské půdě založit průmyslové továrny na výrobu zařízení k přesnému navádění raket, uvedl Beeri.

„Podle odhadů stále mají „jen“ desítky přesně naváděných střel. Ale stačí jen jedna, abyste zasáhli ústředí IDF v Tel Avivu a získali záběry pro svou propagandu,“ varoval.

Civilní obyvatelstvo „žije mezi cíli“

Ve svém nedávném projevu náčelník štábu IDF generálporučík Aviv Kochavi varoval, že jsou teroristické armády nacházející se na izraelských hranicích – tvořené desítkami tisíc bojovníků –vyzbrojeny průmyslovými zbraněmi. „Míří otevřeně a deklarativně na izraelské civilisty,“ varoval. „Hrozba raket je ta nejzásadnější. Množství se zvýšilo; hlavice se zvětšily. Snaží se vylepšit svou přesnost. Tento problém dosáhl významných rozměrů.“

 

„Kdo by si dřív pomyslel, že teroristické organizace – dnes už je nazýváme teroristické armády – budou vyzbrojeny přesnými raketami nebo řízenými střelami, kybernetickou a zbraněmi pro elektronický boj? Technologie změnily svět,“ řekl. „Pokud tu jsou a existují, jsou k dispozici také radikálnímu islámu a fundamentalismu. To je výzva.“

Náčelník štábu vyzval k změně paradigmatu pro řešení těchto hrozeb, a to jak v Izraeli, tak ve světě, a řekl: „Změna na bojišti je opravdu hluboká. Nepřítel se rozhodl umístit sám sebe, včetně svých raket, v městských oblastech. Záměrně ignoruje mezinárodní právo. Má v úmyslu zasáhnout Metulu, Afulu, Haifu a ve velkém Tel Aviv. Jsou rozmístěni ve vesnicích v jižním Libanonu a Bejrútu. Proto je nutné, abychom se my – tedy IDF, Izrael a mezinárodní společenství – přizpůsobili těmto způsobům, se kterými musíme a máme právo bojovat.“

Civilisté by dostali šanci na evakuaci a IDF poté tyto cíle zasáhne, uvedl.

Civilní populace „žije mezi cíli“, varoval Kochavi. „Žijí na bojišti. Každý pátý domov v Libanonu je základnou raket, protitankovým nebo velitelským stanovištěm.“

S odvoláním na tato varování Beeri poznamenal, že Kochavi identifikoval tyto struktury jako vojenské cíle, které musí být v budoucí válce zasaženy, aby nedošlo k poškození izraelských civilistů.

„Doktrína lidských štítů Hizballáhu je dobře známa, ale pokaždé jsme znovu překvapeni, když objevíme nové způsoby, jak toho dosahují, tedy nové způsoby, jakými využívají charitativní organizace k realizaci svých vojenských aktivit,“ řekl Beeri.

„Bez civilní infrastruktury nemohou vojenské síly Hizballáhu žít. Odloupáváme to vrstvu po vrstvě – pokaždé, když jednu oloupeme, objevíme další.“

10.02.2021 07:06 Daniel Žingor179Zdroj: United with Israel