Praha Jeruzalém

Stránky Jewish Chronicle uvádí, že eliminaci Mohsena Fakhrizadeha provedl skutečně Mossad.

Od: Arutz Sheva, 11. února 2021, 0:22

Mohsen Fakhrizadeh, íránský jaderný vědec, který byl v listopadu poblíž Teheránu zastřelen, byl zabit jednotunovou automatickou zbraní, kterou do země kousek po kousku propašoval Mossad, odhalily ve středu britské Jewish Chronicle.

Podle této zprávy provedl více jak 20-ti  členný špionážní tým, který zahrnoval izraelské i íránské státní příslušníky, tento zásah špičkovými technologiemi po osmi měsících pečlivého plánování a sledování, zveřejnily zpravodajské zdroje.

 

Izraelští analytici dospěli k závěru, že smrt Fakhrizadeh prodloužila dobu, po kterou bude Íránu trvat, než dosáhne jaderné bomby, přibližně ze tří a půl měsíce na dva roky – někteří vysocí představitelé zpravodajských služeb ji dokonce soukromě odhadli až na pět let.

59 letý Fakhrizadeh, známý jako „otec bomby“, přišel o život po zásahu 13 kulek, když 27. listopadu minulého roku cestoval se svou ženou a 12 bodyguardy do Absardu poblíž Teheránu.

Podle JC nebyla jeho žena ani nikdo z jeho bezpečnostního týmu při útoku, který byl proveden pomocí hyperpřesné automatické zbraně, zraněn, což bylo i cíleným záměrem.

Zpráva potvrdila, že za zásahem stojí špionážní agentura Mossad, která byla provedena namontováním vražedného zařízení do pickupu Nissan.

Zbraň, kterou dálkově ovládali agenti sledující cíl přímo z místa, byla tak těžká, protože podle JC obsahovala bombu, která po zabití Fakhrizadeha zničila důkazy.

 

Útok byl proveden samotným Izraelem bez americké účasti, dodává zpráva. Podle hlavních zpravodajských zdrojů dostali američtí představitelé před útokem pouze „malou informaci“.

Írán opakovaně obviňuje ze smrti Fakhrizadeha Izrael a označil jeho likvidaci za „státní terorismus“.

Vysocí představitelé íránské armády se zavázali zabití špičkového jaderného vědce pomstít.

11.02.2021 05:10 Daniel Žingor219Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova