Praha Jeruzalém

Kochavi říká, že Izrael neustále hledá a ničí zbraně určené k útoku na Izrael.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 9. února 2021

Náčelník štábu IDF Aviv Kochavi v pondělí připustil, že izraelská armáda operuje na nepřátelském území „téměř každý týden“.

„Loni jsme téměř každý týden operovali v hlubce nepřátelského území, abychom zničili zbraně připravované k útoku na Stát Izrael a jeho občany,“ uvedl podle Channel 12 News Kochavi ve svém projevu.

Ve svém projevu na každoročním ceremoniálu připomínky katastrofy vrtulníků z roku 1997, která si vyžádala 73 životů, Kochavi poznamenal, že v uplynulém roce Izrael prožil dobu „bezpečí a ochrany“ s „nejnižším počtem obětí a klidem na hranicích“.

„To je výsledek tvrdé práce všech částí (naší obrany), každého rozkazu a ve všech dimenzích, 360 stupňů kolem nás, 24 hodin denně a 7 dní v týdnu,“ řekl Kochavi. „Zabránili jsme proniknutí ze severu i z jihu, zabránili jsme palbě raket, odhalili mnoho tunelů pod hranicemi Gazy a zabránili jsme denním i týdenním pokusům o útok v Judeji a Samaří.“

Slavnostního projevu se zúčastnil také ministr obrany Benny Gantz, který rovněž zdůraznil, že probíhající operace IDF se uskutečňují za izraelskými hranicemi.

„I dnes IDF operuje a bude v tom pokračovat na našich hranicích i daleko za nimi,“ řekl Gantz.

 

„Neváháme zabránit Íránu v usazení se za našimi hranicemi a Nasralláh (šéf teroristické skupiny Hizballáh podporované Íránem) to dobře ví. Ví také, že to ohrožuje jeho rozhodnutí budovat muniční sklady s raketami a připravovat Hizballáh, stejně jako to ohrožuje občany Libanonu,“ řekl Gantz.

Gantz varoval libanonskou vládu, že „by to také měla vědět a převzít svou zodpovědnost“, a dodal, že pokud Hizballáh zahájí nepřátelské akce na severní hranici Izraele, „bude to stát Libanon, kdo zaplatí za zbraně rozmístěné uprostřed civilního osídlení nejvyšší cenu.“

Izrael podniká na íránské cíle v Sýrii četné nálety a zaměřuje se při tom na sklady pokročilých zbraňových systémů Hizballáhu a pokusy Íránu o usazení svých vojenských zástupců v blízkosti izraelských hranic.

11.02.2021 05:46 Daniel Žingor170Zdroj: World Israel News

Klíčová slova