Praha Jeruzalém

„Palestinci tu byli už po tisíce let,“ tvrdí premiér PA Mohammad Shtayyeh.

Autor: Josh Plank, World Israel News, 10. února 2021

Izrael minulý týden čelil mezinárodnímu odsouzení za demolici starobylé beduínské vesnice Khirbet Humsa v Samaří. Důkazy však říkají, že vesnice nebyla starodávná a stavby v ní nebyly beduínské, ale nelegálně postavené na vojenské střelnici.

„Naše přítomnost v Khirbet Humsa al-Foqa je hlasitou zprávou okupaci, že tu zůstaneme. #Palestinci tu byli už po tisíce let,“ tweetoval v pátek Mohammad Shtayyeh, předseda vlády Palestinské samosprávy (PA).

I přes Shtayyehovo tvrzení však jiné zdroje ukazují na to, že je Khirbet Humsa mnohem méně starodávná.

„Za 10 let, kdy jsem na místě žil, jsem tam nikdy nic takového neviděl,“ řekl, podle tiskové agentury PA Wafa, obyvatel Anas Awawdeh po podobné demolici na místě v listopadu 2020.

Hnutí Regavim, izraelská nevládní organizace zaměřená na otázky využívání půdy, pomocí satelitních snímků potvrdila, že je Awawdehův odhad věku Khirbet Humsy podstatně přesnější, ale stále i tak přehnaný.

Podle Regavim je toto místo aktivním cvičištěm IDF od roku 1972 a ještě v roce 2013 tam byla viditelná pouze jedna stavba.

 

Na snímku z roku 2019 už je těch staveb vidět několik a to „se symboly jejich evropských dárců,“ uvedla Regavim.

Existenci struktur Evropské unie na tomto místě EU opravdu ve svém úterním oficiálním odsouzení potvrdila.

„V posledních dnech izraelské síly zkonfiskovaly a zbořily celkem 46 struktur patřících palestinským rodinám v Hamsa al-Foqa v severním údolí Jordánu. Bylo to už podruhé, kdy byly struktury této komunity zbourány a to po předchozí významné demolici provedené 3. listopadu 2020,“ uvádí se v prohlášení.

„Struktury financované EU a členskými státy EU byly tedy zasaženy v obou případech,“ uvedla EU.

EU vyzvala Izrael, aby demolice zastavil, a vyjádřila rozhodný nesouhlas s izraelskou osadnickou politikou, kterou EU považuje za „podle mezinárodního práva nezákonnou a jako překážku životaschopného dvoustátního řešení“.

Ve svém pátečním prohlášení na sociálních médiích se Regavim pokusil do této temné situace vnést trochu světla.

„Ačkoli se nejedná o případ přímo řešený Regavim, tak se tento vzor z jiných palebných zón IDF metodou copy-paste přesně opakuje: beduínští squatteři postaví stany na ostrém cvičišti. Zpočátku IDF přijme politiku žít a nechat žít a varuje je, aby tuto oblast opustili pokaždé, když je naplánováno ostré cvičení, což oni udělají,“ uvedly Regavim.

 

„Pak přiběhne Palestinská samospráva spolu s anarchisty, skupinami bojujícími „za lidská práva“ a OSN – tedy celý velký cirkus. Vymyslí si název této „historické vesnice“, která nikdy neexistovala, tvrdí, že tam byli od už úsvitu časů, a Izrael, který se odvážuje využívat státní půdu ke státním účelům, je vykreslen jako krutý okupant,“ uvedla organizace.

Regavim uvedl, že je tato oblast pod plnou správou izraelské jurisdikce a vše, co je na ní bez povolení postaveno, je nezákonné a podléhá okamžité demolici.

„Možná by Palestinská samospráva těmto lidem lépe posloužila tím, že by jim umožnila žít někde legálně, někde, kde nejsou nutná izraelská povolení, jako je například 63% oblastí A a B, které jsou naprosto prázdné a dostupné pro jakékoli použití, podle jejich uvážení.“

11.02.2021 06:31 Daniel Žingor188Zdroj: World Israel News